aA
Jungtinių Tautų darbuotojai penktadienį rengia istorinį balsavimą dėl nepasitikėjimo skandalų persekiojamu generaliniu sekretoriumi Kofi Annanu, žurnalistams sakė šaltiniai. JT darbuotojų profesinė sąjunga per šį balsavimą, kuris bus pirmasis per daugiau nei 50 metų JT istoriją, turėtų patvirtinti rezoliuciją dėl savo paramos K.Annanui ir JT vadovybei atšaukimo.
Kofi Annan
Kofi Annan
© EPA-ELTA
K.Annanas buvo kritikuojamas dėl kelių skandalų, kurių vienas susijęs su JT pagalbos programa, pasak tyrėjų, sudariusia sąlygas nušalintajam Irako diktatoriui Saddamui Husseinui pasisavinti milijardus JAV dolerių.

Tačiau darbuotojai sako, jog surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo paskatino šios savaitės pranešimas, kad K.Annanas atleido nuo bausmės aukšto rango JT pareigūną, kuris įtariamas favoritizmu ir seksualiniu priekabiavimu.

Profesinė sąjunga pareikalavo atlikti oficialų tyrimą dėl šio pareigūno, Dileepo Nairo, kurį darbuotojai kaltino seksualiniu priekabiavimu ir JT taisyklių dėl darbuotojų samdymo bei paaukštinimo pažeidimu, elgesio.

JT atstovas Fredas Eckhardas antradienį paskelbė, kad K.Annanas po aukšto rango pareigūnės Catherine Bertini "nuodugnaus patikrinimo" atleido D.Nairą nuo bausmės.

K.Annanas pabrėžė, kad "visiškai pasitiki" D.Nairu, sakė F.Eckhardas, tačiau JT darbuotojai išjuokė šį sprendimą ir teigė, kad tyrėjai neuždavė jokių klausimų profesinei sąjungai, kuri pirmuosius savo skundus buvo pateikusi balandžio mėnesį.

Vienas profesinės sąjungos aktyvistas pažymėjo, jog P.Eckhardo pareiškime spaudai buvo sakoma, kad "nebūtina imtis jokių tolesnių veiksmų".

Tačiau profesinei sąjungai nusiųstame laiške, kurio kopiją gavo žurnalistai, K.Annano administracijos vadovas Iqbalas Riza sako, jog D.Nairui buvo patarta ateityje elgtis atsargiau, kad "negatyvaus supratimo rizika būtų minimali".

Rezoliucijoje, kuri turėtų būti priimta penktadienį, profesinė sąjunga rašo, jog I.Rizos pareiškimas "įrodo darbuotojų tvirtinimus, kad būta nepadorumo". Be to, teigiama, kad "trūksta sąžiningumo, ypač viršutiniuose organizacijos sluoksniuose".

Rezoliucijos projekte profesinės sąjungos pirmininkas raginamas "pranešti generaliniam sekretoriui apie šį balsavimą dėl nepasitikėjimo".

Darbuotojai, kurie baimindamiesi netekti galimybių ir toliau dirbti JT prašė jų pavardžių neminėti, sakė, kad sprendimas dėl D.Nairo iliustruoja įsišaknijusią K.Annano ir jo vadovybės korupciją.

Jie pažymėjo, kad I.Riza, JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas ryšiams Shashi Tharooras ir kiti aukšti pareigūnai buvo atskaitingi tiesiogiai K.Annanui bent jau nuo 1994 metų, kai jis vadovavo JT taikos palaikymo operacijoms.

Tuo metu Jungtinės Tautos buvo kritikuojamos dėl nesugebėjimo sustabdyti genocido Ruandoje, kuris pareikalavo 800 tūkst. žmonių gyvybių, nors šioje šalyje buvo JT taikdarių. Už šią katastrofą K.Annanas viešai atsiprašė.

Su pačiu generaliniu sekretoriumi susisiekti kol kas nepavyko.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.