aA
Užsienio reikalų ministerija (URM) ragina į užsienį vykstančius piliečius apsidrausti sveikatą bei gyvybę, kad nelaimės atveju mirusiojo palaikų pargabenimu pasirūpintų draudimo kompanija ir mirusiojo artimieji išvengtų daugybės rūpesčių ir išlaidų.
Lėktuvas, lėktuvai, oro uostas
© Corbis/Scanpix
Jeigu užsienyje miręs ar žuvęs pilietis nebuvo apsidraudęs, jo palaikų pargabenimu ir visų paslaugų apmokėjimu turi pasirūpinti patys mirusiojo artimieji, jeigu užsienyje miręs ar žuvęs pilietis buvo apsidraudęs, jo palaikų pargabenimu pasirūpina draudimo kompanija, kuri sutvarko visus nustatytus palaikų gabenimo dokumentus ir formalumus.

Anot URM pranešimo spaudai, labai padidėjus į užsienį išvykstančių šalies piliečių skaičiui, daugėja ir jų mirties ar žūties užsienyje atvejų.

Per 2003 metus Lietuvos diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos išdavė 134 leidimus mirusiųjų piliečių palaikų parvežimui į Lietuvą, šiais metais jau išduoti 138 tokie leidimai.

Užsienyje mirusių piliečių palaikų parvežimo į Lietuvą tvarką reglamentuoja 2003 metų gegužės 20 dienos Lietuvos Vyriausybės nutarimu patvirtintos "Valstybės finansinės paramos užsienyje mirusių (žuvusių) Lietuvos Respublikos piliečių palaikams parvežti į Lietuvos Respubliką teikimo taisyklės" ir 1994 metų spalio 26 dienos Lietuvos vyriausiojo valstybinio gydytojo higienisto patvirtinta higienos norma "Mirusiųjų palaikų parvežimo iš užsienio valstybių į Lietuvą tvarka".

Šie teisės aktai nustato, kad užsienio valstybėje mirusių piliečių palaikus galima parvežti į Lietuvą tik pagal tos valstybės nustatytą tvarką ir turint Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos išduotą leidimą mirusiojo palaikus parvežti karste arba urnoje.

Mirusiojo artimieji, stokojantys lėšų palaikų pargabenimui, gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kuri pagal pateiktus dokumentus, įrodančius palaikų parvežimo išlaidas, gali suteikti finansinę paramą. Tačiau ši parama negali viršyti 4000 litų, o palaikų iš užsienio transportavimo išlaidos dažnai yra žymiai didesnės.

URM taip pat atkreipė dėmesį, jog žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams apie bandymą Ispanijoje žuvusio Lietuvos piliečio Gintaro Jarulio palaikus pergabenti į Lietuvą, sulaukta neadekvačios reakcijos, iš kurios galima spręsti, jog žmonės buvo suklaidinti, esą užsienyje mirusių piliečių palaikų pargabenimą ir laidojimą organizuoja Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos.

URM primena, kad šios paslaugos yra ne Lietuvos atstovybių, bet laidojimo paslaugų bendrovių kompetencija.

Teisės aktais reglamentuota, kad artimųjų įgaliotų laidojimo bendrovių ar pačių artimųjų pateiktų dokumentų pagrindu Lietuvos atstovybės išduoda specialius leidimus palaikų parvežimui karste ar urnoje.

Atstovybės taip pat gali suteikti informaciją apie užsienio valstybės nustatytą palaikų gabenimo ar laidojimo tvarką, gali perduoti artimųjų pareiškimus tos valstybės institucijoms, suteikti informaciją apie reikalingus dokumentus bei tarpininkauti dėl jų gavimo.

Tačiau laidojimo paslaugų bendrovės ar finansavimo šaltinių paieška, kūno pervežimo ar laidojimo organizavimas, apmokėjimo už paslaugas garantavimas nėra diplomatinių atstovybių ar konsulinių įstaigų pareiga, tuo turi pasirūpinti patys mirusiojo artimieji.

Užsienio reikalų ministerija (URM), nuodugniai išsiaiškinusi su G.Jarulio palaikų pergabenimu susijusias aplinkybes, kategoriškai neigia žiniasklaidos ir toliau skleidžiamas melagingas prielaidas, esą Lietuvos ambasada Ispanijoje neteisėtai bendradarbiauja su palaikų pervežimu užsiimančiu Lietuvos piliečiu Gintautu Barčausku.

Per šiuos metus ambasada Ispanijoje išdavė 27 leidimus mirusiųjų palaikų gabenimui, G.Barčauskas palaikus pervežė tris kartus.

G.Jarulio mirties atveju ambasada, atsižvelgdama į jo motinos Elenos Jarulienės prašymą padėti, jai pranešė, jog G.Barčauskas tuo metu organizuoja dviejų mirusiųjų palaikų pargabenimą į Lietuvą. Tuo pačiu E.Jarulienei buvo suteikta informacija apie galimybę jai pačiai tartis dėl palaikų pervežimo minimaliais įkainiais, nes kelių palaikų pervežimas vienu kartu sumažintų pervežimo išlaidas.

Remdamasi E.Jarulienės prašymu dėl laidojimo išlaidų kompensavimo, Lietuvos ambasada kreipėsi į Radviliškio rajono savivaldybę ir paprašė E.Jarulienei skirtą pašalpą pervesti į jos asmeninę sąskaitą, kad ji galėtų padengti išlaidas, susijusias su mirusiojo palaikų pargabenimu. Radviliškio rajono savivaldybė skirtą socialinę pašalpą (4000 litų) nedelsiant pervedė į E.Jarulienės asmeninę sąskaitą.

Tačiau G.Jarulio palaikai į Lietuvą nebuvo parvežti, nes nelegaliai Ispanijoje gyvenusio G.Jarulio nužudymo bylą tiriantis Ispanijos Suekos teismas priėmė sprendimą uždrausti palaikus išvežti iš Ispanijos iki bylos tyrimo pabaigos.

Šiuo metu vyksta tolesnis bylos tyrimas. Lietuvos ambasada Ispanijoje ir URM Konsulinis departamentas E.Jarulienei nuolat praneša apie visus Ispanijos Suekos teismo sprendimus ir perduoda šiam teismui visus E.Jarulienės prašymus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.