aA
Sudano vyriausybė ir šalies pietuose veikiantys sukilėliai penktadienį pasirašė pasižadėjimą iki gruodžio 31 dienos užbaigti susitarimą dėl 21 metus trunkančio pilietinio karo nutraukimo.
Sudanietės
Sudanietės ilsisi Vakarų Darfūne įkurtoje stovykloje.
© Reuters/Scanpix
Stebint Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos ambasadoriams, vienas Sudano vyriausybės pareigūnas ir sukilėlių Sudano liaudies išvadavimo judėjimo atstovas pasirašė dokumentą, kuriame žadama iki 2004 metų pabaigos sudaryti galutinį taikos susitarimą ir užbaigti konfliktą šios didžiausios Afrikos valstybės pietuose, kur išgaunama nafta.

"Šalys skelbia savo įsipareigojimą skubiai užbaigti derybas, ...kad ne vėliau kaip 2004-ųjų gruodžio 31 dieną būtų baigtas ir pasirašytas visapusiškas taikos susitarimas", - sakoma dokumente.

"Šalys rekomenduoja sau užbaigti ir sudaryti visapusišką taikos susitarimą, pripažindamos, kad greitas taikos proceso užbaigimas yra būtinas visiems Sudano žmonėms, nes padės išspręsti visas šaliai iškilusias problemas", - rašoma toliau.

Nuo 1983-iųjų, kai Chartumas mėgino įvesti šariatą - islamo teisę - šalies pietuose, kur dauguma gyventojų yra animistai, pilietinis karas šiame regione pareikalavo dviejų milijonų gyvybių. Dauguma šių žmonių mirė dėl bado ir ligų.

Nafta ir ideologija tik komplikavo šį konfliktą, kuris nėra susijęs su karu vakariniame Darfūro regione. Dėl pastarojo konflikto Chartumas taip pat jaučia didžiulį tarptautinį spaudimą.

Jau yra pasirašyti šeši preliminarūs taikos susitarimai dėl valdžios pasidalijimo, kariuomenių sujungimo ir pajamų už naftą paskirstymo. Sudano liaudies išvadavimo judėjimo lyderis Johnas Garangas Chartume eis viceprezidento pareigas kartu su dabartiniu pirmuoju viceprezidentu Ali Osmanu Mohamedu Taha.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.