aA
Įmonės "Mažeikių nafta" privatizavime dalyvavę ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei tarnybinių įgaliojimų viršijimu kaltinti Sigitas Kaktys, Rimantas Didžiokas bei Antanas Bartulis gali atsipūsti – Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą dėl suėjusio senaties termino. Patys kaltinamieji sako esą nepatenkinti tokia bylos baigtimi, nes tikėjosi išteisinimo.
Mažeikių nafta
Mažeikių nafta
© "Mažeikių nafta"
DELFI primena, buvusiems pareigūnams – valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministrui S.Kakčiui, ankstesnės konservatorių Vyriausybės susisiekimo ministrui R.Didžiokui ir ūkio viceministrui A.Bartuliui prokuratūra buvo pareiškusi kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir tarnybinių įgaliojimų viršijimo parafuojant ir pasirašant 1999 metais sutartis su JAV bendrove "Williams International Company" dėl bendrovės "Mažeikių nafta" akcijų pardavimo ir šios teisės valdyti šią įmonę perdavimo.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui bylą nagrinėti atidavė prieš pusmetį, tačiau teisėjų kolegijai išnagrinėti bylą, kurią sudaro 25 tomai, taip ir nepavyko. Beje, bylą nagrinėjusiems teisėjams keletą kartų teismo posėdžius teko atidėti dėl to, kad kaltinamieji, teisindamiesi liga, teisme nepasirodė. Penktadienį teisėjų priimta nutartimi byla buvo nutraukta: nuspręsta, kad šių metų spalio 29 dieną suėjo penkerių metų bylos senaties terminas.

Paskutiniame teismo posėdyje teisėjai dar aiškinosi, ar yra galimybių bylą pratęsti. Pagal bylos medžiagą, buvusiems pareigūnams inkriminuotas nusikaltimas buvo padarytas „Mažeikių naftos“ privatizavimo metais – 1999-aisiais.

Teisėjams iškilo klausimas: kuriuo Baudžiamuoju kodeksu derėtų vadovautis nustatant bylos senaties terminą? Pagal beveik prieš keturiasdešimt metų galiojusį Baudžiamąjį kodeksą, senaties terminas sukanka po penkerių metų nuo nusikalstamos veikos padarymo; praeitų metų gegužės mėnesį įsigaliojusiame Baudžiamajame kodekse rašoma, kad tokio tipo nusikaltimo senaties terminas – aštuoneri metai po nusikalstamos veikos įvykdymo.

Dilema iškilo todėl, kad nors byloje minimas nusikaltimas buvo padarytas 1999-aisiais ir naujasis kodeksas iš tiesų tuo metu dar negaliojo, tačiau ikiteisminio tyrimo metu kaltinamųjų veiksmai buvo perkvalifikuoti pagal naująjį įstatymą.

Valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai visgi pripažino, kad vadovaujantis galiojančiais įstatymais bei Aukščiausio teismo teisėjų senato nutarimu, bylos kaltinamiesiems turi būti taikomas jiems palankesnis įstatymas – taikyti senajame įstatyme numatytą senaties terminą.

Tačiau kaltinamieji, teisme gavę tarti paskutinį žodį, tokia bylos baigtimi neatrodė patenkinti. Buvę pareigūnai piktinosi sugaišę laiką dėl nagrinėtos bylos. S.Kaktys teisėjų kolegijai priminė, kad jis skundėsi esą Generalinė prokuratūra per ilgai atliko ikiteisminį tyrimą.

A.Bartulis pareiškė, kad prokurorų pareikši kaltinimai apskritai buvo nepagrįsti ir bylą reikėjo nutraukti ne dėl senaties terminimo, o pripažinus juos nekaltais. R.Didžiokas teisme teigė, kad Generalinė prokuratūra užuot juos kaltinusi turėtų jų atsiprašyti.

Už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir suteiktų tarnybinių įgaliojimų viršijimą buvusiems pareigūnams grėsė teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba bauda, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Ankstesniais Ūkio ministerijos skaičiavimais, "Williams" 1999-ųjų iki 2002-ųjų valdymo laikotarpiu "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. litų nuostolių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.