aA
Neturėdami pinigų kelionei į teismą, liudytojai neretai iš Temidės tarnų paprašo avanso. Tačiau teisėjai iš anksto apmokėti kelionės išlaidas nelinkę, nes mano, jog, gavę pinigus, liudytojai juos išleis savo reikmėms ir į teismą neatvyks.
Litai, pinigai, banknotas, monetos, centai, piniginė
Pinigai
© DELFI
Klaipėdos teismas nesulaukė Vilniaus rajono gyventojo. Jaroslavas Tupikovskis turėjo paliudyti, kaip jo vardu pasieniečiai ir muitininkas legalizuodavo vogtus automobilius.

Ikiteisminio tyrimo metu J.Tupikovskis pareigūnams jau aiškino kadaise netekęs paso. Galbūt šis dokumentas patekęs pas nusikaltėlius, kurie vyro vardu ir darę juodus darbelius.

Šių parodymų pakartoti teisme vyras iš Pavilnio neatvyko. Vietoje liudytojo teismas sulaukė jo laiško. J.Tupikovskis teigia neatsisakantis liudyti, tačiau negalintis atvažiuoti, nes neturįs pinigų. Jis prašė teismo metu vadovautis jo parodymais, duotais ikiteisminio tyrimo metu. Arba atsiųsti jam pinigų kelionei iš Griovių kaimo iki Klaipėdos ir atgal.

„Įstatymai nenumato kelionės išlaidas apmokėti avansu. Teismai negali iš savo sąskaitos siųsti liudytojui perlaidos“, - „Klaipėdai“ teigė Nacionalinės teismų administracijos skyriaus vedėja Aldona Pėstininkienė.

Moteris patikino, kad teismo buhalterija išlaidas apmoka iškart, kai tik liudytojas pateikia bilietus. Tačiau prieš tai jis turi atlikti savo pareigą, tai yra teisme duoti parodymus.

Pagal įstatymus pinigų iš anksto negaus ir J.Tupikovskis. Pasak Klaipėdos apygardos teismo skyriaus pirmininko Arvydo Daugėlos, liudininkui bus nusiųstas dar vienas šaukimas į teismą ir paaiškinta apmokėjimo už kelionę tvarka.

„Jei jis ir vėl atsisakytų atvykti, teismas galėtų jam skirti baudą bei imtis prievartos priemonių. Šiuo atveju prievartinis atvesdinimas būtų veiksmingesnis, bet baudos jis susimokėti nepajėgtų“, - tolesnius įvykius prognozavo teisėjas.

Baudžiamųjų bylų skyriui pirmininkaujantis A.Daugėla „Klaipėdai“ sakė, kad J.Tupikovskis - ne pirmas liudytojas, pranešantis, kad neturi pinigų atvykti į teismą. „Tokių atvejų pasitaiko ganėtinai dažnai. Ir ypač daug jų sulaukiame iš rajonuose, kaimuose gyvenančių žmonių“, - teigė teisėjas.

Lietuvoje neretai bylų nagrinėjimas užtrunka, nes į posėdžius neatvyksta kviečiami liudytojai. Jiems teismai gali pasiūlyti pasirinkti: pasiskolinti pinigų ir atvykti patiems arba laukti, kol jų atvažiuos uniformuoti policininkai.