aA
Čekai yra baili tauta, o jų armija niekada nesigynė nuo okupantų - šitaip mano ar bent jau manė prieš dvidešimt metų naujoji JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice, rašo ketvirtadienio numeryje įtakingas Čekijos dienraštis "Lidove noviny". Laikraštis remiasi teiginiais, kuriuos C. Rice išdėstė savo pirmojoje knygoje "Sovietų Sąjunga ir Čekoslovakijos armija 1948-1983 metais", išleistoje Prinstono universiteto.
Condoleezza Rice
Condoleezza Rice
© AFP/Scanpix
Ją už 37,5 JAV dolerio galima įsigyti keliuose Amerikos interneto knygynuose.

Dienraštis primena, jog pedagogas, turėjęs didelės įtakos C. Rice, buvo politologijos profesorius Kolorado universitete čekas Josefas Korbelis, buvusios JAV valstybės sekretorės Madeleine Albright tėvas.

"Tai jo autoriteto veikiama C. Rice netgi pramoko čekų kalbos", - rašo "Lidove noviny".

Anot dienraščio, per paskaitas C. Rice greičiausiai buvo neatidi, kadangi jos knygoje gausu netikslumų ir stereotipinių vertinimų. Laikraštis cituoja C. Rice knygos recenziją, parašytą čekų išeivijos istoriko Josefo Kalvodos, kuris jai prikiša daugybę dalykinių klaidų ir stereotipinių antikomunistinių nuomonių kartojimą.

Pavyzdžiui, C. Rice rašė, kad 1939 metų pavasarį Vokietijos kariuomenei įžengus į Čekoslovakiją, prezidentas Eduardas Benešas įsakė armijai būti kareivinėse. J. Kalvoda primena, jog E. Benešas tada jau nebuvo prezidentas, bet dėstė universitete Jungtinėse Valstijose.

"Čekai yra pasyvūs ir bet kokį pasipriešinimą okupacinei kariuomenei laiko nereikalingu bei pavojingu; jie teikia pirmenybę politiniams sprendimams", - tokią mintį C. Rice plėtoja visoje 300 puslapių knygoje, kuri, anot J. Kalvodos, yra žemesnio nei vidutinio lygio darbas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.