aA
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas ir Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas, nepaisydami nesutarimų dėl Irako karo, savo susitikime Londone demonstravo vienybę. Po dvi valandas trukusių pokalbių Dauning Stryte jie pažymėjo, kad šalių nuomonės daugeliu politinių klausimų sutampa.
J.Chiracas Londone
J.Chiracas Londone
© Reuters/Scanpix
Irakas yra "absoliučiai vienintelė tema", dėl kurios Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos nuomonės skiriasi, sakė J. Chiracas, pradėdamas dviejų dienų viešnagę Londone.

"Mes abu norime stabilaus ir demokratiško Irako. Ir mes abu darysime, ką galėsime, kad tai ir įvyktų", - kalbėjo T. Blairas. Tačiau Prancūzijos vadovas bendroje spaudos konferencijoje dar kartą pakartojo išvakarėse pasakytus žodžius, kad karas Irake ir dabartinė padėtis šioje šalyje nepadarė pasaulio saugesnio.

T. Blairas pažymėjo, kad abi šalys ranka rankon bendradarbiauja spręsdamos problemas Afganistane ar Balkanuose, taip pat sutaria Europos saugumo politikos bei klimato apsaugos klausimais.

J.Chiracas Londone
© Reuters/Scanpix

J. Chiracui ketvirtadienį per pietus prieš susitikimą su T. Blairu Užsienio reikalų ministerijos vidaus kieme buvo surengta karinė pagerbimo ceremonija. Kartu su princu Filipu, karalienės Elžbietos II vyru, jis žengė pro garbės formuotes. Pirmą kartą ceremonijoje dalyvavo Prancūzijos Respublikos gvardijos kariai. J. Chiracas atvyko į Londoną paminėti Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos taikos sutarties "Entente Cordiale" šimtmečio. Anuomet liovėsi šių didžiųjų valstybių kova dėl kolonijų.

Numatomas Prancūzijos vadovo vizitas Vindzoro pilyje, kur jį priims karalienė Elžbieta. Monarchė praėjusį balandį lankėsi Paryžiuje.

J.Chiracas prieš valstybės vizitą Londone vėl pakurstė ugnį dėl JAV vadovaujamo karo Irake, apkaltindamas Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją tuo, kad jos padarė pasaulį pavojingesne vieta gyventi.

"Aš nesu visiškai įsitikinęs, ar kas nors gali pasakyti, kad pasaulis tapo saugesnis, - sakė J. Chiracas interviu BBC. - Nėra abejonių, kad terorizmas išplito".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.