aA
Penkiolika Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių pirmą kartą per 14 metų išvyko iš savo būstinės Niujorke ir atvyko į Kenijos sostinę Nairobį, kur dviejų dienų susitikime svarstys Sudano krizę.
Mergaitė Sudane
Mergaitė iš Sudano migdo sesutę prie savo trobelės pabėgėliams skirtoje stovykloje, įkurtoje netoli sienos su Čadu. Jungtinės Tautos padėtį Sudane apibūdina kaip didžiausią pasaulio istorijoje humanitarinę krizę.
© AFP/Scanpix
Susitikimui prasidėjus ketvirtadienį ryte, Saugumo Tarybai buvo pristatyta daug pranešimų apie Sudano krizę. Vėliau numatyta, kad Taryba svarstys rezoliuciją, kurioje aptariama tiek ilgalaikis karas šalies šiaurėje bei pietuose, tiek ir vėliau atsiradusi krizė vakariniame Darfūro regione.

Žmogaus teisių organizacijos ne kartą ragino Saugumo Tarybą naujoje rezoliucijoje vartoti griežtesnius terminus, kad Chartumo vyriausybė suprastų, jog situacija pasiekė kritinį tašką.

Anksčiau parengtoje rezoliucijoje nebuvo nurodyta, kokių veiksmų bus imtasi prieš Sudano vyriausybę, jei ši nevykdys savo įsipareigojimų pažaboti kovotojų grupuotę "Janjaweed", kuri yra kaltinama vykdant žiaurius išpuolius prieš civilius Darfūro gyventojus, bei apsaugoti be namų likusius žmones.

Karas tarp vyriausybės ir šalies pietuose gyvenančių krikščionių maištininkų jau vyksta 21 metus ir nusinešė dviejų milijonų žmonių gyvybes. Kenijoje jau dveji metai rengiamos taikos derybos ir yra vilčių, kad jos bus užbaigtos iki šių metų pabaigos.

Per Darfūro regione vykstantį konfliktą žuvo 70 tūkst. žmonių bei 1,5 mln. regiono gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Tarptautinė amnestija šią savaitę ragino JT Saugumo Tarybą Sudanui įvesti visišką ginklų embargą, kad jais negalėtų pasinaudoti tie, kurie yra kaltinami nusižengę žmogaus teisių įstatymams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.