aA
Prezidentas Valdas Adamkus sutiko teikti Seimui Algirdo Brazausko kandidatūrą į premjero postą ir tą jis ketina padaryti antradienį. Pasak šalies vadovo, dėl kiekvieno galimo kandidato į ministrus bus kreiptasi į Lietuvos specialiąsias tarnybas, kad jos patikrintų jų biografijas.
Valdas Adamkus kalbasi su Algirdu Brazausku
Valdas Adamkus kalbasi su Algirdu Brazausku
© ELTA
Po Prezidentūroje įvykusio šalies vadovo ir visų keturių koalicijos partnerių lyderių susitikimo šalies aukščiausi vadovai žurnalistus tikino, kad su prezidentu nebuvo aptariamos atskiros galimų kandidatų į ministrus personalijos. Laikinai einantis ministro pirmininko pareigas Algirdas Brazauskas sako, kad susitikimo metu buvo kalbėta apie būsimos Vyriausybės strateginius tikslus, veiklos kryptis.

Priešpiet Prezidentūroje lankęsis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas žurnalistams sakė, kad susitikimo metu prezidentui V.Adamkui bus pateiktas preliminarus kandidatų į ministrus sąrašas. V.Adamkus tvirtina, kad jokio sąrašo iš koalicijos vadovų jis negavo.

Tačiau jis žurnalistams pakartojo, jog jis reikalaus, kad sudarant Vyriausybę būtų laikomasi kandidatams į ministrus keliamų profesionalumo, kvalifikacijos kriterijų bei kad siūlomi asmenys būtų neabejotinos reputacijos.

Prezidento teigimu, prieš paskiriant naująjį Ministrų kabinetą, jis susitiks su kiekvienu kandidatu į ministrus bei aptars jam patikėtos ministerijos veiklą. „Įstatymas reikalauja, kad kiekvienas kandidatas būtų pristatytas“, - komentavo šalies vadovas.

V.Uspaskichas ir K.Prunskienė Prezidentūroje
© ELTA

V.Adamkus su žurnalistais nesileido į diskusiją, kokius koalicijos partnerių siūlomus kandidatus jis vertina neigiamai. „Jūs man pasakykite, gerai“, - šypsodamasis atsakė šalies vadovas.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas sakė, kad naujoji Ministrų kabineto sudėtis tarp koalicijos partnerių jau yra sutarta. Socialliberalas A.Paulaskas pridūrė, kad nesutarimų dėl to tarp koalicijos narių nėra. Paklausus, ar kyla kokių nors nesutarimų dėl siūlomų kandidatų tarp pačios koalicijos ir prezidento, A.Brazauskas ragino „neieškoti to, ko nėra“.

Neoficialiai kalbama, kad prezidentas nepalankiai vertina du Darbo partijos siūlomus kandidatus į ministrų portfelius – Teisingumo ministerijai norintį vadovauti Gintautą Bužinską bei neoficialų kandidatą į vidaus reikalų ministro postą Viktorą Muntianą.

Pagal šalies Konstituciją, Seimas dėl premjero skyrimo turi apsispręsti ne ilgiau kaip per savaitę. Tuomet ne vėliau kaip per penkiolika dienų Seimas turi pritarti Vyriausybės programai arba ją atmesti. Seimui pritarus, Vyriausybė prisiekia ir gauna įgaliojimus veikti.

A.Brazauskas tikisi, kad naujoji Vyriausybė bus suformuota per artimiausias dvi savaites.

Algirdas Brazauskas
© ELTA

„Jokių delsimų nebus. Aš su premjeru susitiksiu tuoj pat po jo (kandidatūros – DELFI) Seimo patvirtinimo“, - pridūrė V.Adamkus.

DELFI primena, kad įpusėjus lapkričiui Socialdemokratų partijos, Naujosios sąjungos, Darbo partijos bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos vadovai pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo naujajame Seime. Taip pat sutarta kartu sudaryti ir naująjį Ministrų kabinetą.

Pagal keturių partijų susitarimą, ministro pirmininko postas naujoje Vyriausybėje vėl turi atitekti A.Brazauskui, Seimo pirmininko postas jau patikėtas socialliberalų lyderiui A.Paulauskui.

Taip pat susitarta, kad penkios iš trylikos esančių ministerijų turi atitekti Socialdemokratų partijai, toks pats skaičius – Darbo partijai, dvi jų – Naujajai sąjungai bei viena – Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.