aA
Pasaulinės viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Gallup International“ atlikto tyrimo „Žmonių balsas 2004“ (Voice of the People 2004) duomenimis, verslo lyderiai visame pasaulyje turi kur kas geresnį įvaizdį negu politikai. Net 6 iš 10 pasaulio gyventojų mano, kad politikai yra nesąžiningi, turi per daug valdžios ir yra įtakojami galingesnių už juos. Tuo tarpu kritiką verslo lyderiams išsako tik 5 iš 10 apklaustųjų, sakoma pranešime spaudai.
Verslininkai su kostiumais, žmonės
Verslininkai su kostiumais, žmonės
© Corbis/Scanpix
Tyrimą Pasaulio Ekonomikos Forumo (World Economic Forum) užsakymu „Gallup International“ atliko liepos – rugpjūčio mėnesiais. Iš viso buvo apklausta daugiau kaip 50 tūkst. respondentų 60-yje pasaulio šalių.

„Verslo lyderių įvaizdis mūsų šalyje kaip ir visame pasaulyje yra kur kas geresnis nei politikų“, - sako Lietuvoje tyrimą „Žmonių balsas 2004“ vykdžiusios tyrimų bendrovės „TNS Gallup“ tyrimų direktorius Mindaugas Degutis. Visgi, pasak jo, galima įžvelgti tendenciją, kad ir politikai, ir verslininkai Lietuvoje yra vertinami šiek tiek palankiau nei kaimyninėse valstybėse Latvijoje ir Estijoje.

Net 63 proc. apklaustų Latvijos gyventojų mano, kad politikai yra nesąžiningi, tuo tarpu Lietuvoje taip manančių yra 49 proc., o Estijoje – 36 procentai. Teiginį, kad politikai turi per daug valdžios ir atsakomybės, patvirtina 69 proc. latvių, 34 proc. estų ir tik 29 proc. lietuvių.

Minčiai, kad politikams įtaką daro žmonės, galingesni už juos pačius, pritaria net 62 proc. Latvijos, 48 proc. Estijos ir tik 23 proc. Lietuvos respondentų.

„Galime tikrai didžiuotis tuo, kad bendras verslo lyderių įvaizdis Lietuvoje yra geresnis nei daugelyje kitų Rytų ir Vidurio Europos valstybių“, – teigia M.Degutis. Net 45 proc. Latvijos respondentų mano, kad verslo lyderiai yra nesąžiningi, Lietuvoje taip galvoja 34 proc., o Estijoje – 23 proc. respondentų.

Teiginiui, kad verslo lyderiai turi per daug valdžios ir atsakomybės pritaria 41 proc. Latvijos, 28 proc. Estijos ir 24 proc. Lietuvos respondentų. Mintį, kad verslo lyderiams įtaką daro žmonės, galingesni už juos pačius, palaiko 51 proc. Latvijos, 36 proc. Estijos ir 21 proc. Lietuvos apklaustųjų.

Tyrimo „Žmonių balso 2004“ dalyviai buvo apklausiami ir apie požiūrį į saugumo ir ekonomikos perspektyvas. Iš trijų Baltijos valstybių bene optimistiškiausiai nusiteikę lietuviai, kurių net 62 proc. tvirtina, jog ateinanti karta gyvens gerokai arba bent šiek tiek saugiau nei dabartinė. Latvijoje taip mąstančių yra 46 proc., o Estijoje – tik 50 procentų.

Be to, net 79 proc. Lietuvos respondentų mano, kad ateinanti karta gyvens taip pat ir palankesnėmis ekonominėmis sąlygomis. Latvijoje šiam teiginiui pritaria 70 proc., o Estijoje – 68 proc. respondentų.

„TNS Gallup“ yra didžiausia Lietuvoje viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų kompanija, 2003 metais šalyje pasiekusi 9,3 mln. litų apyvartą, atlikusi per 200 tūkst. interviu, 160 focus grupių, virš 4700 simuliacinių pirkimų. Kompanijoje dirba 230 darbuotojų, iš jų – 170 interviuotojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.