aA
Nuo Izraelio tanko ugnies ketvirtadienį žuvo trys egiptiečių policininkai, kurie per klaidą buvo palaikyti palestiniečių kovotojais, besirengiančiais vykdyti išpuolį, pranešė izraeliečių žiniasklaida.
Izraelio tankas
Izraelio tankas
© EPA-ELTA
Egiptas ketvirtadienį pasmerkė "neatsakingą Izraelio elgesį" pasienyje, pareiškė protestą dėl incidento ir pareikalavo, kad Izraelis surengtų "visapusišką ir išsamų" aplinkybių tyrimą.

Izraelio gynybos ministro pavaduotojas Zeevas Boimas pavadino tai "incidentu, dėl kurio apgailestaujama ir kurio pasekmės buvo baisios", o vienas saugumo šaltinis sakė, kad armija pradėjo tyrimą, kurį vykdo aukšti pareigūnai.

Izraelio radijas ir Armijos radijas pranešė, kad anksti ketvirtadienį abiejų šalių pasienyje, kur bet koks incidentas gali sukelti didelę įtampą, žuvo trys Egipto policininkai. Izraelio saugumo šaltiniai ir Egiptas tai patvirtino.

Izraeliečių tankas buvo Izraelio kontroliuojamame koridoriuje tarp Gazos Ruožo ir Egipto Sinajaus pusiasalio, kur dažnai įvyksta Izraelio kareivių ir palestiniečių, dalyvaujančių jau ketverius metus trunkančiame sukilime, susirėmimai. Iš tanko į taikinį kitoje sienos pusėje priešaušriu buvo šauta vieną kartą, sakė vienas Izraelio aukšto rango saugumo šaltinis.

"Turime prisiminti, kad rajone, kuriame įvyko šis incidentas, pasienio zonoje tarp mūsų ir Egipto, tvyro didelė įtampa ir nuolat vyksta kovos", - Izraelio radijui sakė Z.Boimas.

Pasak jo, Egipto armija savo pusėje ėmėsi aktyvesnių veiksmų ginklų kontrabandai į Gazos Ruožą sustabdyti. "Dėl to, žinoma, viskas tik blogiau, ir mes privalome rasti būdų užtikrinti, kad tai nepasikartotų", - pridūrė jis.

Egiptas yra viena iš vos dviejų arabų valstybių, pasirašiusių su žydų valstybe taikos sutartį. Per 1967 metų Artimųjų Rytų karą Izraelis buvo užėmęs Sinajų, kurį grąžino pagal 1979-ųjų taikos susitarimą.

Egipto ir Izraelio santykiai atvėso 2000-ųjų rugsėjį kilus palestiniečių sukilimui. Egiptiečiai kaltina Izraelį dėl griežtos karinės taktikos okupuotose Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo teritorijose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.