aA
Už saugumą pietų centriniame Irake atsakinga Lenkijos vadovaujama daugiatautė divizija gali suirti, jei daugiau šalių atšauks savo karius. Tai trečiadienį pažymėjo lenkų pareigūnai.
Lenkijos kariai Irake
Lenkijos kariai Irake
© EPA-ELTA
Pirmadienį Vengrijos parlamentas atsisakė pratęsti savo 300 karių misiją kitiems metams. Ukraina taip pat svarsto apie savo 1,6 tūkst. karių grąžinimą iš divizijos, kuriai priklauso 8 tūkst. kariškių.

"Vengrų ir ukrainiečių karių išvedimas smarkiai sumažintų diviziją", - žinių agentūrai Reuters sakė Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Boguslawas Zaleskis. "Jei daugiau valstybių pasitrauktų, galimas brigados irimas, nes mes nesugebėtume kontroliuoti zonos turėdami vien lenkų karius", - pridūrė jis.

Karių išvedimai komplikuoja pačios Lenkijos planus po sausį įvyksiančių Irako rinkimų gerokai sumažinti savo pajėgas, kurioms priklauso beveik 2,5 tūkst. karių ir kurios sudaro daugiatautės divizijos stuburą.

Lenkijos vadovaujamoje divizijoje iš pradžių buvo ispanų karių, tačiau jie pasitraukė netrukus po to, kai praėjusią gegužę į valdžią atėjo prieš karą stojanti socialistų vyriausybė. Tad jie negalėjo perimti vadovavimo pajėgoms, kaip buvo planuota anksčiau.

B. Zaleskis pažymėjo, kad viena iš galimybių - perduoti pietų centrinę zoną Irako ginkluotosioms pajėgoms ar pakeisti koalicijos kariškius JAV kariais.

Varšuva išlieka viena tvirčiausių JAV politikos dėl Irako rėmėjų, politinis sutikimas likti Irake kiek ilgiau išlieka tvirtas. Lenkiją nustebino Vengrijos sprendimas pasitraukti iš Irako taip greitai po JAV rinkimų. Signalai, kad Ukraina gali pasielgti taip pat, atrodo, sujaudino vyriausybę dar labiau.

Opozicijos kandidatas Ukrainos prezidento rinkimuose Viktoras Juščenka yra pažadėjęs išvesti karius. Jo priešininkas ministras pirmininkas Viktoras Janukovičius yra pareiškęs, kad valstybė galėtų pradėti išvesti karius po sausį įvyksiančių Irako rinkimų.

Lenkijos gynybos ministras Jerzy Szmajdzinskis sako aptarsiąs operacijos Irake ateitį su Vašingtonu ir kitomis sąjungininkėmis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.