aA
Joniškio rajono apylinkės prokuratūra trečiadienį baigė tirti Kriukų parapijos kunigo skandalingai pagarsėjusio Vytauto Kurtinaičio bylą, kurioje jis kaltinamas didelės vertės patikėto bažnytinio turto iššvaistymu. Kaip BNS sakė prokuroras Helvijas Keturakis, trečiadienį V.Kurtinaičiui buvo pareikšti galutiniai įtarimai dėl bažnytinių vertybių, kurių vertė - 35 tūkst. 640 litų - iššvaistymo.
Už minėtą nusikaltimą kunigui gresia iki septynerių metų nelaisvės. Byla Šiaulių apygardos teismą turėtų pasiekti penktadienį.

Pasak H.Keturakio, beveik visos iš bažnyčios prapuolusios relikvijos jau surastos. Trūksta tik iš medžio išdrožto bareljefo "Šv. Marija su šventaisiais apaštalais", kurio vertė - 12 tūkst. litų.

Bylos duomenimis, šį senovinį bareljefą kunigas pusvelčiui pardavė nelegaliame antikvariato turgelyje Vilniuje. Bažnytinės vertybės likimas nėra žinomas.

Kitą V.Kurtinaičio iššvaistytą turtą - 17 amžiuje nežinomo autoriaus tapytą Šv.Lauryno paveikslą, 7 vertingas žvakides, altoriaus kryžių ir 1993 metais nugriautos senosios miestelio bažnyčios kolonų detales - pareigūnams pavyko surasti.

Šias relikvijas V.Kurtinaitis pavasarį buvo pardavęs pažįstamam antikvarui į Mažeikių rajoną. Už gautus 2 tūkst. litų kunigas susiremontavo savo tualetą ir vonią.

Nuo praėjusių metų gruodžio Kriukuose reziduojantis kunigas buvo sulaikytas po to, kai Kriukų parapijai priklausančiose patalpose inventorizaciją atlikę Kultūros paveldo centro darbuotojai pasigedo įvairių relikvijų.

Kunigui teko pasėdėti areštinėje. Paskui, pripažinęs savo kaltę ir atskleidęs nusikaltimo detales, jis buvo paleistas už rašytinį pasižadėjimą neišvykti, iš jo buvo paimtas pasas.

V.Kurtinaitis pagarsėjo, kai pernai rudenį Pociūnėliuose, Radviliškio rajone, išgriovė šimtamečius bažnyčios šventoriaus vartus.

Skandalingasis kunigas ir toliau reziduoja Kriukuose, tačiau jo veikla yra suspenduota.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.