aA
Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės pasieniečiai Druskininkų savivaldybėje užkirto kelią kontrabandininkų užmačioms čia mėginti pumpuoti svaigalus požeminiu spiritotiekiu.
Stop ženklas
© Corbis/Scanpix
Ties etnografiniu Švendubrės kaimu kol kas nenustatyti asmenis jau buvo pradėję į žemę užkasinėti plastmasinę žarną, kuria ir būtų tiekiami svaigalai.

Pasak VSAT pranešimo spaudai, trečiadienį po pietų Varėnos rinktinės pasieniečiai patikrino valstybės sienos ruožą ties minėtu Druskininkų savivaldybės kaimu. Čia siena eina melioracijos grioviu, ir Lietuvos, ir Baltarusijos pusėje plyti nedirbami laukai, tolėliau yra miško masyvas.

Ant Lietuvos pusėje suartos kontrolinės pėdsakų juostos pasieniečių patruliai pastebėjo įtartinus pailgus pėdsakus. Įtarę, kad čia mėgina kasti žemę, pareigūnai apieškojo vietovę ir ant pėdsakų aptiko kyšančią plastmasinę žarną.

Pradėję ją ištraukinėti iš žemės, VSAT pareigūnai nustatė, kad Lietuvos pusėje paklota apie 50 metrų 2,5 centimetro skersmens žarnos - kitą jos galą pasieniečiai aptiko ties vietinės reikšmės žvyrkeliu.

Pagal užrašus nustatyta, kad žarna yra pagaminta Lietuvoje. Įvykį tiriančių pareigūnų teigimu, įtariama, kad čia ketinta įrengti spiritotiekį - iš Baltarusijos į Lietuvą žarna pumpuoti svaigalus.

Manoma, kad maždaug 15 centimetrų gylyje įkasta žarna nutiesta neseniai. Artimiausia sodyba Lietuvos pusėje yra už 2 kilometrų nuo valstybės sienos, todėl pareigūnai sakosi kol kas negalį pasakyti, kaip ir kur būtų perpumpuojami, saugomi ir išpilstomi svaigalai.

Dėl šio įvykio Varėnos rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. VSAT teigimu, tai ne pirmas atvejis, kai Lietuvos VSAT pareigūnai aptinka per valstybės sieną bandant nutiesti panašias "komunikacijas".

Pernai lapkritį Varėnos pasieniečiai Šalčininkų rajone taip pat aptiko analogišką žarną, o 2002-ųjų lapkritį - spiritotiekį, kurį kontrabandininkai mėgino nutiesti tvenkiniu.

Pernai gruodį Biržų rajone pasieniečiai taip pat atskleidė neteisėtą prisijungimą prie magistralinio produktotiekio vamzdyno ir užkirto kelią dyzelino grobimui. Tąkart išsiaiškinta, kad prie produktotiekio žarną prijungę vagys, ją pakloję apie 6 kilometrus ir per Nemunėlio upę pertiesę į Latviją, rengėsi pompuoti degalus į kaimyninę šalį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.