aA
Nuo Jungtinių Tautų (JT) inspektorių slepiamame objekte Irano vyriausybė vykdo branduolinius tyrimus, susijusius su užmaskuota atominio ginklo programa, teigia išeivijoje veikianti Irano opozicijos grupė.
"Mes žinome karinį objektą, kuriame Iranas vykdo branduolinius tyrimus", - sakė Irano Nacionalinės pasipriešinimo tarybos atstovė Shahin Gobadi.

Vienoje dirbantys diplomatai, susiję su Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) veikla, sako kad ši išeivijos organizacija yra patikimiausias informacijos apie Irano branduolinę programą šaltinis.

Ji, kaip ir Vašingtonas, kaltina Irano vyriausybę vykdant branduolinę programą, kuria remiantis kuriamas branduolinis ginklas. Teheranas neigia tai ir sako, jog plėtojama tik atominė energetika.

Sh. Gobadi spaudos konferencijoje sakė, kad jos organizacija pateiks faktų apie minimą objektą, taip pat jo adresą, žemėlapį. Prancūzijos dienraščio "Liberation" trečiadienio numeryje rašoma, kad toks objektas yra netoli Teherano, buvusiose Lavizano kareivinėse.

Irano Nacionalinė pasipriešinimo taryba yra politinė tremtyje veikiančios "Liaudies modžahedų" organizacijos šaka. Abi jas JAV valstybės departamentas laiko teroristinėmis.

TATENA savo dvejų metų veiklos ataskaitoje apie Irano branduolinę programą tvirtina nenustačiusi faktų, susijusių su atominio ginklo gamyba, bet tokios galimybės neatmeta.

Nacionalinės pasipriešinimo tarybos antibranduolinė orientacija išaiškėjo 2002 metų rugpjūtį, kai ji paskelbė, kad Iranas nuslėpė nuo JT inspektorių urano sodrinimo gamyklą Natanze bei sunkiojo vandens gamyklą Arake. Vėliau šie faktai pasitvirtino.

Po to išeivijos grupė atskleidė dar daugiau, bet ne tokių reikšmingų branduolinių objektų.

Urano sodrinimo produktai tinka ne tik kaip kuras atominėms elektrinėms, bet ir kaip sprogmuo branduoliniam ginklui. Iranas šią savaitę žadėjo laikinai užšaldyti urano sodrinimo programą ir skelbė, jog tai įeina į Irano sutartį su Prancūzija, Didžiąja Britanija ir Vokietija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.