aA
Vilniaus mokytojų namai kartu su Valstybine kalbos inspekcija, Lietuvos radiju bei UAB „Vilniaus troleibusai” ketvirtadienį, lapkričio 18 dieną sostinės troleibusuose rengia akciją „Kalbėk taisyklingai”, teigiama pranešime spaudai.
Troleibusas, troleibuse
Troleibusas, troleibuse
© DELFI
2 ir 19 maršrutų troleibusuose karts nuo karto skambės lietuvių kalbos valandėlių įrašai iš Lietuvos radijo fondų. Keleiviai gaus skrajutes su naudingomis nuorodomis, kad suabejoję savo lietuvių kalbos žiniomis galėtų pasitikslinti.

Ši akcija skiriama pirmojo lietuviško dienraščio „Vilniaus žinios” 100–čiui bei lietuvių kalbos, kaip valstybinės, įtvirtinimo 16 metų sukakčiai. 1988 metais, lapkričio 18 d. tuometinė Konstitucija buvo papildyta 77.1 straipsniu, įteisinusiu lietuvių kalbos vartojimą įvairiose Lietuvos įstaigose, įmonėse, organizacijose. Šių metų gruodžio 10 dieną sukanka 100 metų, kai Vilniuje pasirodė pirmasis lietuviškas dienraštis „Vilniaus žinios”, davęs impulsą ne tik lietuviškam kultūriniam atgimimui, bet ir lietuvių kalbos norminimui. Pirmųjų šio dienraščio numerių kalbą tvarkė žymus lietuvių kalbininkas Jonas Jablonskis.

DELFI