aA
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai šį mėnesį demaskavo ypač plačiai veikusią organizuotą grobstytojų grupuotę, iš valstybės biudžeto pasisavinusią daugiau kaip 7 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio. Grupuotės nariai įvairiose apskrityse buvo įsteigę daugiau kaip 30 priedangos įmonių, per kurių atsiskaitomąsias sąskaitas bankuose legalizavo daugiau kaip 45 mln. litų.
Kalėjimas, raktai, kalėjimo prižiūrėtojas
© Corbis/Scanpix
Atliekant ikiteisminį tyrimą, įtarimai dėl sukčiavimo pareikšti 30 asmenų. Tarp įtariamųjų - nemažai pareigūnams jau pažįstamų kriminalinio pasaulio atstovų.

"Tai viena iš stambiausių FNTT išaiškintų nusikalstamų veikų", - sakė FNTT direktoriaus pavaduotojas Alvydas Packevičius.

Pareigūno teigimu, grobstymų mastą atspindintys įspūdingi skaičiai, baigus revizijas visose įtariamose įmonėse, tikriausiai dar padidės.

Anot A. Packevičiaus, PVM grobstytojai jokių ypatingų gudrybių nebuvo sugalvoję, jie veikė pagal standartinį tokių nusikaltimų modelį: realizuodavo prekes per kelias realios veiklos nevykdančias įmones ir vėliau neteisėtai atsiimdavo pridėtinės vertės mokestį.

Pasak FNTT atstovės spaudai, 19 grobstymo organizatorių buvo sulaikyti dviem etapais, per šią ir praėjusią savaitę surengtas operacijas. Vėliau nustatytas ir 21 grobstytojų pagalbininkas.

Šešis nusikalstamos veikos organizatorius teismas leido suimti.

Kratų metu iš nusikalstamos veiklos organizatorių paimta daugiau kaip 200 tūkst. litų grynųjų pinigų. Siekiant užtikrinti žalos atlyginimą valstybei, laikinai apribota teisė į 4 mln. litų vertės turto nuosavybę.

Pirmosios operacijos metu FNTT ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros pareigūnai sulaikė 13 nusikalstamą veiklą organizavusių bei vykdžiusių asmenų. Sulaikant nusikalstamos veiklos organizatorius Vilniaus, Panevėžio, Ukmergės, Šiaulių miestuose, dalyvavo Lietuvos policijos Antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" pareigūnai. Antrojo etapo metu buvo sulaikyti dar 6 asmenys.

Atskleistoje organizuotoje grupėje veikė ir kriminaliniame pasaulyje gerai žinomi asmenys, priklausantys Vilniaus nusikalstamam "smauglių" susivienijimui. Kai kurie iš organizuotos grupuotės asmenų yra ne kartą teisti. Vienas iš nusikalstamos veikos organizatorių A. Bernatavičius šių metų vasarą buvo sulaikytas įtarus nužudymu.

Operatyvinio tyrimo metu FNTT pareigūnai nustatė, kad nusikalstamos veiklos organizatoriai 2003-2004 metais be įsigijimo dokumentų iš fizinių asmenų Vilniaus, Panevėžio, Utenos apskrityse supirkdavo medieną, metalus, kuriuos parduodavo realiai Lietuvoje veikiantiems ūkio subjektams. Pinigų legalizavimui nusikalstamos veiklos organizatoriai buvo įsteigę įmones, į kurių sąskaitas buvo pervedami pinigai (taip pat ir PVM) už realizuotą medieną, metalą, atliktus darbus ir suteiktas paslaugas.

Tyrimo metu nustatyta, kad, siekiant legalizuoti nusikalstamu būdu įsigytą medieną, metalus, įvairius darbus bei suteiktas paslaugas, buvo įsteigta per 30 priedangos įmonių, kurios faktiškai realios veiklos nevykdė, tačiau per jas būdavo legalizuojamos prekės ir išgryninami pinigai, gauti iš nelegalios veiklos.

Bendros FNTT ir Vilniaus miesto prokuratūros organizuotos operacijos metu nusikalstamos veiklos organizatorių, vykdytojų, padėjėjų, medienos tiekėjų darbo vietose (tiek realiose, tiek nelegaliose), namuose, automobiliuose buvo atlikta daugiau kaip 100 sankcionuotų kratų.

Pasak pareigūnų, kratų metų rasta bei paimta nusikalstamą veiklą patvirtinančių suklastotų buhalterinės apskaitos dokumentų, įvairių juodraščių, priedangos įmonėms pervestų lėšų išgryninimui skirtų banko kortelių bei kitų įrodymų, reikšmingų nusikalstamai veikai tirti. Iš vieno iš priedangos įmonės vadovų kratos metu paimtas pistoletas.

Lietuvos radijas