aA
Tariamai slaptą pažymą apie galimą Rusijos dujininkų įtaką Lietuvos politikams rengė buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Keithas C. Smithas. Iš tiesų pažyma nėra slapta ir yra nesunkiai surandama internete. Analitinę apžvalgą, apie kurią kaip apie "slaptą pažymą" antradienį pranešė LNK žinių tarnyba, K.Smithas yra parengęs dar šių metų rugpjūčio pabaigoje.
Keith C. Smith
Keith C. Smith
© ELTA
K.Smithas pasirašo savo apžvalgą kaip JAV Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro bendradarbis.

K.Smithas 1997-2000 m. yra buvęs JAV ambasadoriumi Lietuvoje. 2000 m. jis atsistatydino iš JAV Valstybės departamento, vėliau kurį laiką dirbo JAV naftos bendrovės "Williams" konsultantu.

JAV ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius Anthony A. Pahigianas Lietuvos radijui teigė, kad jokios oficialios JAV įstaigos nesusijusios su šia pažyma ir nežino, kas ją galėjo pateikti komercinei televizijai.

Beje, K.Smithas savo apžvalgoje apie Rusijos dujų bendrovių veikimą, sąsajas su Rusijos specialiosiomis tarnybomis bei galimas įtakas nenurodo jokių konkrečių politikų pavardžių.

Antradienį reportaže apie tariamai slaptą JAV pažymą LNK žurnalistai nenurodė, iš kokių šaltinių yra gavę pažymą, tačiau minėjo, kad ją rengė ir pasirašė buvę aukšti JAV pareigūnai, šiuo metu dirbantys analitinį darbą.

Apžvalgoje, kurią, kaip paaiškėjo, rengė K. Smithas, detaliai aiškinama, kaip Rusija daro įtaką kaimyninėms valstybėms. Rusijos bendrovė "Gazprom" sukūrė neva nepriklausomas dujų tiekėjų bendroves, per kurias atsilygina vietos politikams, o pačios įmonės veikia kaip Maskvos žvalgybos agentūrų priedanga. Abejotinomis "Gazprom" įkurtomis bendrovėmis amerikiečiai įvardija ir lietuviškas "Eural trans gas" bei "Dujotekaną".

LNK "Žinios" savo ruožtu darė išvadą, kad su apžvalgoje minimomis bendrovėmis turi ryšių ir Darbo partijos vadovai - Klaipėdos milijonierius Antanas Bosas yra bendrovės "Itera Lietuva" akcininkas. "Itera Lietuva" yra Rusijos bendrovės "Itera" padalinys Lietuvoje. Neoficialiai A. Bosas šiuo metu yra įvardijamas kaip galimas Darbo partijos kandidatas į Seimo vicepirmininkus.

Į ūkio ministro postą pretenduojantis Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas anksčiau taip pat pelnėsi iš dujų tiekimo į Lietuvą. Jis buvo dujų tiekimo tarpininkės "Stela Vitae" akcininkas. Jo verslo partneriai, tarp kurių buvo ir A. Bosas, vėliau įkūrė tokiu pat verslu užsiimančią "Dujotekaną". Pastaroji per rinkimus yra rėmusi ne vieną Lietuvos partiją.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.