aA
Nors Lietuva savo ambasadoms, konsulatams, įvairioms atstovybėms ir atstovams užsienyje negaili šimtų milijonų litų, kai kurių mūsų valstybės išlaidų panaudojimas jau kelia abejonių net politikams. Skambias pareigas ir solidžius atlyginimus iš valstybės biudžeto gaunantys valdininkai dažniau yra snobiškų vakarėlių dalyviai, nei valstybei naudingi darbuotojai, rašo dienraštis "Respublika".
Europos Sąjungos vėliava Briuselyje.
Europos Sąjungos vėliava Briuselyje.
© AFP/Scanpix
Praėjusią savaitę kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais tuo bene labiausiai piktinosi Europos parlamento narys Rolandas Pavilionis, Jis sakė, kad nuolatinėje atstovybėje prie ES dirbančius klerkus dažniausiai galima sutikti Parlamento valgykloje, kurioje kainos daug mažesnės nei mieste.

Jau ne vienas EP narys, iš arti pamatęs Briuselio virtuvę, prabilo, kad iš Lietuvos nuolatinės atstovybės prie ES darbuotojų sunku gauti paprasčiausios informacijos apie oficialią valstybės poziciją, todėl tenka belstis į Vilniaus ministerijų duris, rašo "Respublika".

Net pats nuolatinis mūsų atstovas prie ES ambasadorius Oskaras Jusys praėjusią savaitę negalėjo pasakyti, kiek valstybei kainuoja jo vadovaujamos misijos išlaikymas. O.Jusys minėjo "šimtą ar du šimtus tūkstančių per mėnesį", tačiau nebuvo aišku, ar diplomatas kalbėjo apie litus, ar apie eurus.

Kad Lietuva yra labai turtinga valstybė, rodo ir buvusioje Vokietijos sostinėje dirbantis mūsų ambasados šioje šalyje skyrius. Šis mistinis padalinys, kuris nėra nei konsulatas, nei atstovybė prie kurios nors tarptautinės organizacijos, vien už 280 kv.m ploto patalpų nuomą keturiems diplomatams suryja 130 tūkst. litų per metus.

Bandant išsiaiškinti, kokia yra ambasados Vokietijoje Bonos skyriaus paskirtis, kai kurie URM klerkai sakė, kad jis dirba "lyg ir ekonomikai, lyg ir politikai". Šio įdomaus padalinio išlaikymui lėšų skiria Lietuvos ambasada Berlyne, kuriai per metus valstybė atseikėja apie 5 mln. litų, rašoma dienraštyje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.