aA
Likus dviem dienoms iki lemiamo balsavimo Europos Parlamente, daugėja šansų, kad bus patvirtinta naujoji Europos Komisija. Per antrąjį klausymų ratą pirmadienį ir antradienį naujieji kandidatai sulaukė deputatų pritarimo. Jei Europarlamentas ketvirtadienį pritars būsimojo Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso komandai, komisarai jau kitos savaitės pradžioje galės pradėti savo darbą.
Europos parlamentas
Europos parlamentas
© AFP/Scanpix
Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini, kuris turėtų perimti vadovavimą teisingumo ir vidaus politikai, priešingai, nei pradžioje į šį postą nominuotas Rocco Buttiglione, savo pasisakymu nesukėlė prieštaringos reakcijos. Atsakydamas į klausimą apie moters vaidmenį, jis sakė: "Mano tikslas yra pašalinti visas kliūtis, kurios trukdo moterims daryti tai, ką jos nori". R. Buttiglione sulaukė pasipriešinimo dėl savo teiginių apie homoseksualus ir moteris.

Žalieji priešinasi F. Frattini kandidatūrai dėl jo ryšių su Silvio Berlusconi vyriausybe. Liberalai jį taip pat kritikuoja, tačiau greičiausiai per balsavimą parems.

Parlamento pritarimo gali tikėtis ir Vengrijos užsienio reikalų ministras bei paskirtasis komisaras mokesčių ir muitų klausimais Laszlo Kovacsas. Partijos bendražygiai socialdemokratai jo pasirodymą pavadino "garbingu ir pozityviu".

L. Kovacsas pradžioje buvo numatytas į energetikos komisaro pareigas, tačiau dėl kompetencijos stokos pritarimo nesulaukė. Socialistas L. Kovacsas dabar teigia tapęs auka, nes turėjo būti rasta atsvara Parlamento atmestam konservatoriui R. Buttiglionei. Atsakydamas į klausimus apie savo komunistinę praeitį, jis sakė, jog visada siekė, kad Vengrija atsivertų į Vakarus.

Jau pirmadienį paskirtasis energetikos komisaras latvis Andris Piebalgas pareiškė sieksiąs padaryti ES vadovaujančia alternatyvios energijos rinka. Dėl to jis sulaukė daugelio deputatų pritarimo.

J. M. Barroso spalio pabaigoje atsiėmė savo kandidatų sąrašą, nes Parlamente grėsė nepritarimas jo Komisijai. Italija tada prieštaringai vertinamą R. Buttiglione pakeitė F. Frattiniu. A. Piebalgas į Komisiją paskirtas vietoj Ingridos Ūdrės, kuri suklupo dėl neskaidraus partijos finansavimo. Europos Parlamentas gali atmesti arba patvirtinti visą Komisiją, o ne atskirus kandidatus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.