aA
JAV analitikų parengtoje pažymoje teigiama, kad Rusijos energetikos bendrovės gali daryti įtaką Lietuvos politikams. Kaip pranešė LNK žinios, pažymoje rašoma, kad dalis dujų įmonių tėra slaptos žvalgybos agentūrų priedanga. Tačiau, kaip rašoma dienraštyje "Respublika", Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnai sakė patys tokių perspėjimų nematę ir abejojo, kad televizijai įmanoma gauti slaptus dokumentus iš JAV pareigūnų.
Pinigai, doleriai, USD, banknotai, verslas
Pinigai, doleriai, USD, banknotai, verslas
© Corbis/Scanpix
Pažymoje nurodoma, kad bendrovės, užsiimančios dujų tiekimo tarpininkavimu, yra Rusijos specialiųjų tarnybų priedanga. Tuo tarpu, LNK primena, iš tarpininkavimo verslo yra pelnęsi kandidatai į ūkio ministro bei Seimo vicepirmininko postus - V. Uspaskichas ir A. Bosas.

LNK "Žinios" nenurodo, iš kokių šaltinių yra gavusios slaptą pažymą, tačiau mini, kad ją rengė ir pasirašė buvę aukšti JAV pareigūnai, šiuo metu dirbantys analitinį darbą.

Šioje pažymoje rašoma, kad Rusijos energetinė politika, vykdoma per savo atstovus, turi kelti NATO valstybių susirūpinimą.

Slaptoje pažymoje detaliai aiškinama, kaip Rusija daro įtaką kaimyninėms valstybėms. Rusijos bendrovė "Gazprom" sukūrė neva nepriklausomas dujų tiekėjų bendroves, per kurias atsilygina vietos politikams, o pačios įmonės veikia kaip Maskvos žvalgybos agentūrų priedanga. Abejotinomis Gazprom įkurtomis bendrovėmis amerikiečiai įvardija ir lietuviškas "Eural trans gas" ir "Dujotekaną".

Kaip pranešė LNK "Žinios", su pažymoje minimomis bendrovėmis turi ryšių ir Darbo partijos vadovai - Klaipėdos milijonierius A. Bosas yra bendrovės "Itera Lietuva" akcininkas. "Itera Lietuva" yra Rusijos bendrovės "Itera" padalinys Lietuvoje. Neoficialiai A. Bosas šiuo metu yra įvardijamas kaip galimas Darbo partijos kandidatas į Seimo vicepirmininkus.

LNK "Žinioms" A. Bosas sakė pirmą kartą girdįs apie Rusijos daromą įtaką per dujų tiekimo tarpines bendroves. Pasak A. Boso, "Itera Lietuva" jau nebedirba, "kadangi dujų neturi, jai paskelbta likvidacija ir ji likviduojama".

Į ūkio ministro postą pretenduojantis Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas anksčiau taip pat pelnėsi iš dujų tiekimo į Lietuvą. Jis buvo dujų tiekimo tarpininkės "Stela Vitae" akcininkas. Jo verslo partneriai, tarp kurių buvo ir A. Bosas, vėliau įkūrė tokiu pat verslu užsiimančią "Dujotekaną".

Kaip pranešė LNK, iš Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktų politinės kampanijos finansavimo ataskaitų aiškėja, kad pažymoje minimos dujų tiekimo tarpininkės iš tiesų remia politikus.

Per šiuos Seimo rinkimus bendrovė "Dujotekana" partijoms skyrė 75 tūkstančius litų. Po 37,5 tūkstančio "Dujotekana" skyrė socialdemokratams ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai.

Prezidento rinkimuose "Dujotekana" rėmė Kazimirą Prunskienę, rinkimuose į Europos Parlamentą 100 tūkstančių litų skyrė Naujajai sąjungai. LNK minimoje pažymoje amerikiečių analitikai įspėja, kad Rusijos dujininkų įtakos stiprėjimas Lietuvoje gali padidinti korupcijos problemą, taip pat skaidrumo trūkumą Rytų bei Centrinėje Europoje, paskatinti politikus artimiems ryšiams su Maskva, sukurti turtingų vadovų klasę, kuri turėtų įtaką šalies politinei sistemai, užkirsti kelią į Centrinę Europą investicijoms iš Vakarų Europos energetikos kompanijų: jos esą nenorės konkuruoti su neskaidriomis Rusijos kompanijomis dėl privatizavimo ir investavimo galimybių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.