aA
Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams pirmadienį pradėti išduoti naujo pavyzdžio dokumentai - užsieniečio pasas bei leidimai gyventi šalyje. Užsieniečio pasas išduodamas Lietuvoje įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) laisvo asmenų judėjimo principą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.
Leidimas gyventi šalyje
Leidimas gyventi šalyje (Vidaus reikalų ministerijos nuotrauka)
Šis dokumentas skirtas užsieniečiams, turintiems teisę gyventi Lietuvoje ir dėl objektyvių priežasčių negalintiems jo gauti savo kilmės valstybėje.

Užsieniečio pasas patvirtina teisę būti Lietuvoje ir išvykti iš jos, tačiau nepakeičia pilietybės.

Valstybės rinkliava išduodant ar keičiant užsieniečio pasą, kai asmeniui suteiktas prieglobstis, siekia 25 Lt, kitais atvejais - 100 Lt.

Per metus į migracijos tarnybą su prašymu išduoti užsieniečio pasą kreipiasi apie 400 užsieniečių.

Nuo šiol išduodamas naujo pavyzdžio leidimas laikinai gyventi Lietuvoje bus jau nebe viza - įklija į pasą, o atskiras dokumentas, panašus į asmens tapatybės kortelę.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, leidimo laikinai gyventi išdavimo procedūra nuo šiol taps patogesnė. Anksčiau leidimas laikinai gyventi buvo klijuojamas į užsieniečio pasą, taigi kol buvo spausdinamas ir įklijuojamas leidimas, užsienietis neturėjo paso. Dabar pasas liks pas jo savininką, jis bus paimamas tik sutikrinant asmens duomenis.

Išduodant leidimus gyventi Lietuvoje trečiųjų šalių piliečiams bus taikomos griežtesnės nuostatos.

Trečiųjų šalių piliečiai pirmą kartą leidimo laikinai gyventi turi prašyti Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ar konsulinėse įstaigose užsienyje, jie nebegali to daryti Lietuvoje, net jei tuo metu šalyje yra teisėtai.

Jei tuo metu šalyje bus teisėtai, dėl laikinojo leidimo gyventi keitimo jie jau galės kreiptis į Lietuvos migracijos tarnybas.

ES valstybių piliečiams prašymo pateikimo procedūra yra paprastesnė, jie tai gali padaryti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Tokia pati prašymų pateikimo tvarka taikoma ir šalių, kurioms galioja bevizis atvykimas, piliečiams.

Valstybės rinkliava už leidimą laikinai gyventi trečiųjų valstybių piliečiams išliko tokia pati, ji priklauso nuo atvykimo pagrindo.

Jei leidimo gyventi prašoma šeimų susijungimo pagrindu, mokama 250 Lt, kai atvykstama studijuoti, užsiimti verslu ar kita teisėta veikla - 450 Lt.

Leidimo laikinai gyventi keitimas kainuoja 100 Lt, nepilnamečiams vaikams - 50 Lt. ES valstybių piliečiams ir jų šeimos nariams taikoma mažesnė rinkliava - 10 Lt.

Nuo šių metų pradžios iki lapkričio 15 dienos buvo gauta 6000 prašymų išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Jau priimti 5300 sprendimų dėl šių leidimų išdavimo, apie 4300 leidimų laikinai gyventi Lietuvoje jau išduota.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.