aA
Lietuvos valstiečių partija (LVP) tikisi Seimo rinkimuose laimėti pakankamai vietų, kad be jos atstovų pritarimo parlamente nebūtų įmanoma patvirtinti šalies biudžeto ar formuoti žemės ūkio politikos.
Spaudos konferencijoje trečiadienį partijos lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad Valstiečių partija sieks tapti valdančiosios koalicijos nare.

Spalio 8 dieną vyksiančiuose rinkimuose s avo pagrindiniais varžovais LVP laiko Socialdemokratinę koaliciją, Naująją Sąjungą (NS, socialliberalai) ir konservatorius.

R. Karbauskis patvirtino, jog Valstiečių partija rinkimuose dalyvaus viena. Jos sąraše daugiamandatėje apygardoje - 88 kandidatai, kurių dauguma, pasak R. Karbauskio, yra "žemdirbiai, ūkininkai".

Pirmuoju sąraše įrašytas LVP pirmininkas R. Karbauskis, antras - Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, trečias -Lietuvos melioracijos įmonių asociacijos pirmininkas ir LVP valdybos pirmininkas Kazys Sivickis.

R. Karbauskis neigė, jog Ūkininkų sąjungos ir Žemės ūkio bendrovių asociacijos vadovams nusprendus kandidatuoti socialliberalų sąraše, LVP neteko šių organizacijų paramos.

Valstiečių lyderis teigė, jog daugiau kaip 40 kandidatų, esančių LVP sąraše, priklauso minėtoms žemdirbių organizacijoms. R. Karbauskio nuomone, Ūkininkų sąjungos ir Žemės ūkio bendrovių asociacijos pirmininkai nusprendė kandidatuoti NS sąraše todėl, kad socialliberalai jiems pažadėjo postus būsimojo Seimo komitetuose ar vyriausybėje.

Savo ruožtu LVP neliko skolinga Naujajai sąjungai ir spaudos konferencijoje R. Karbauskis pristatė ekssocialliberalą, Lazdijų rajono merą Joną Matulevičių, kurio kandidatūrą valstiečiai ketina paremti Seimo rinkimuose.

J. Matulevičius į Lazdijų rajono tarybą buvo išrinktas pagal NS sąrašą, tačiau neseniai pasitraukė iš jos gretų. Aiškindamas šį savo sprendimą, Lazdijų meras teigė, jog tik Valstiečių partija gali apginti žemdirbių interesus.

BNS žiniomis, Valstiečių partijos atstovai anksčiau tikėjosi susitarti su NS dėl bendradarbiavimo rinkimuose, tačiau visos viltys žlugo, kai vienas leidinys pacitavo NS pirmininko Artūro Paulausko žodžius iš susitikimo su Panevėžio verslininkais, jog "laikas tvirtai pasakyti, kad žemdirbys negali diktuoti sąlygų valstybei, o ši neprivalo jo išlaikyti".

Praėjusią savaitę kitame leidinyje A. Paulauskas teigė, jog iš jo kalbos buvo sąmoningai atrinkti keli sakiniai, kurie "negali atspindėti mano pozicijos žemės ūkio tema".

R. Karbauskis spaudos konferencijoje teigė, jog tokie paaiškinimai jo neįtikina. "Arba A. Paulauskas meluoja kalbėdamas su verslininkais, arba jis meluoja kalbėdamas su žemdirbiais", sakė Valstiečių partijos pirmininkas.

"Po rinkimų mes sieksime turėti įtakos Seimo žemės ūkio komitete, Žemės ūkio ministerijoje, galbūt šiek tiek Finansų ir Ūkio ministerijose", sakė R. Karbauskis. Jis pažymėjo, jog jei LVP parlamentaras bus paskirtas žemės ūkio ministru, jis privalės atsistatydinti iš Seimo narių.

Dabar Lietuvos įstatymai nedraudžia Vyriausybės nariui būti ir parlamentaru.

Jei Valstiečių partijai nepavyks įgyvendinti šių ambicingų planų, R. Karbauskio nuomone, partijai grės išnykimas.

LVP rinkimų kampanijai ketina išleisti apie 200 tūkst. litų, kuriuos ketina surinkti iš savo narių. "Stambių rėmėjų neturime", sakė R. Karbauskis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.