aA
Du branduolinius reaktorius turįs laivas prieš 11 dienų nuskendo Barenco jūroje. Manoma, kad įvyko susidūrimas arba sprogimai laivo viduje, arba ir viena, ir kita.

"Nuo tos akimirkos, kai buvo paskelbta apie avariją, mes keturis kartus per dieną atlikdavome detalius oro ir vandens tyrimus", sakė Murmansko srities gubernatorius Jurijus Jevdokimovas televizijai RTR. Pasak jo, radiacijos lygis ore ir jūroje liko toks pat, kaip iki avarijos.

Murmansko sričiai priklauso ir katastrofos zona.

Avarijos priežastis kol kas nežinoma. Rusija sako, kad laivas patyrė susidūrimą, sukėlusį sprogimų jo viduje. Tuo tarpu Norvegija, kuri padėjo apžiūrėti nuskendusį laivą, teigia, kad sprogo jame buvusios torpedos.

Norvegijos aplinkosaugos organizacijos "Bellona" tinklalapyje (www.bellona.no) rašoma, kad išjungus reaktorius, turi įsijungti pasyvioji aušinimo sistema. Tuomet galimi trys scenarijai.

Pavojingiausia, jeigu pasyvioji aušinimo sistema nesuveiktų. Tada reaktorių būklė pasidarytų kritiška ir detalės jų viduje išsilydytų. Tačiau manoma, jog tai mažai tikėtina.

Jeigu pasyvioji aušinimo sistema suveikė, tuomet reaktoriai buvo saugiai išjungti, sakoma "Bellona" tinklalapyje. Tačiau šiuo atveju galimas nedidelis nuotėkis, nes dėl laivo patirtų smūgių galėjo skilti vamzdžiai arba atsirasti kitų įtrūkų. Tuomet galėjo būti užterštas į laivo vidų patekęs jūros vanduo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.