aA
Jungtinių Valstijų Kongreso pakomitetis nustatė, kad apeidamas Jungtinių Tautų (JT) sankcijas Sadamo Huseino (Saddam Hussein) režimas 1991-2003 metais gavo 21,3 mlrd. JAV dolerių neteisėtų pajamų. Ši suma daugiau kaip du kartus viršija ankstesnius skaičiavimus, rašo dienraštis "Financial Times".
Doleriai, pinigai
Pro sudėtas 20 JAV dolerių banknotų kupiūras Seule (Pietų Korėja) matosi banko klerkas.
© Reuters/Scanpix
Pasak kongresmenų, buvęs Irako diktatorius naudojo lėšas išlaikyti valdžiai ir atnaujinti savo kariniam pramoniniam kompleksui. Be to, milijonai dolerių buvo dosniai skiriami neteisėtiems mokėjimams užsienio pareigūnams, žurnalistams bei teroristams.

Respublikonas Normas Colemanas, kuris pirmininkauja nuolatiniam Senato tyrimų pakomitečiui, pirmadienį pareiškė nusistebėjimą, jog JT pareigūnai skandalo nepastebėjo anksčiau. N. Colemanas sakė: "Man sunku suprasti, kad aukščiausio lygio JT ir jos valstybių narių žmonės apie tai nežinojo".

Senatorius piktinosi, jog JT atsisakė jo vadovaujamam pakomitečiui atskleisti vidaus naudojimo dokumentus ir leisti apklausti personalą. Savaitgalį vykusį pokalbį su JT generaliniu sekretoriumi Kofi Annanu N. Colemanas pavadino "dalykišku", tačiau pridūrė: "Galutinis kriterijus yra ne žodžiai, o darbai".

Dar nebaigta pakomitečio ataskaita yra išsamiausias dokumentas, apžvelgiantis, kaip S. Husseinas sugebėjo apeiti ekonomines sankcijas. Šiomis sankcijomis, kurios diktatoriaus režimui buvo įvestos po 1991 metų Persijos įlankos karo, norėta neleisti Irakui kurti masinio naikinimo ginklų.

Po pernai įvykusio JAV vadovauto įsiveržimo į Iraką su JT programa susijęs tyrimas tapo itin politizuotas.

Didžiąją dalį pajamų - 13,7 mlrd. JAV dolerių - S. Husseinui pavyko gauti iš Irako naftos kontrabandos per Turkiją, Jordaniją ir Siriją. Šią veiklą, apie kurią turėta daug dokumentų, Vakarų vyriausybės iš esmės ignoravo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.