aA
Norėdamas padėti vaikystės draugui išvengti baudžiamosios atsakomybės už prekybą „pilstuku“, Jonavos policijos tyrėjas Alvydas Umbrasas pažeidėjui pranešė, kad policija gavo pranešimą apie neteisėtą prekybą ir bet kurią akimirką jo namuose gali atlikti kratą.
Nuteistas slaptą policijos informaciją draugui perdavęs pareigūnas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Ši pernelyg artima draugystė 42 metų A. Umbrasui kainavo darbą – teismas nusprendė, kad Jonavos policijos Viešiosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio tyrėjas negalės 2 metus dirbti valstybės tarnyboje. Tiesa, prokurorai siekė pareigūnui uždrausti darbą dirbti 5 metus bei skirti 15 MGL (1950 Lt) dydžio baudą.

„Kiekvienas valstybės tarnautojas privalo laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos, valstybės tarnybos įstatymo, pareigybių aprašymo ir kitų su jo teisiniu statusu ir atliekamomis funkcijomis susijusių teisės aktų reikalavimų, kad būtų užtikrintas teisėtumas valstybės įstaigų veikloje, tinkamas žmonių teisių bei teisėtų interesų įgyvendinimas“, – teismas paskelbė, kad policijos pareigūnas savo veiksmais diskreditavo valstybės tarnautojo vardą ir sumenkino valstybės institucijos autoritetą.

Pasak teismo, įsidarbindamas policijoje tyrėjas išreiškė teisinį lojalumą demokratinės ir teisinės valstybės pamatiniams principams, įsipareigoja nedaryti jokių įstatymų pažeidimų, nekalbant apie nusikaltimus.

Bylos duomenimis, policijos pareigūnas piktnaudžiavo, kai viena Jonavos rajono gyventoja telefonu paskambino į policiją ir pareiškė, jog viena šeima prekiauja „nekokybišku samagonu“.

Tuo metu darbe buvęs A. Umbrasas suprato, kad policijai buvo apskųstas jos vaikystės draugas, todėl iš karto jam paskambino į mobilųjį telefoną.

„Turėk omeny, kad vizitų gali sulaukti“ (...) nes pas mus, žinai, gi registruojama viskas“, – telefonu kalbėjo policijos pareigūnas.

A. Umbraso draugas iš karto reagavo į informaciją – kai į jo namus atvyko pareigūnai, alkoholio nerado.

Savo kaltę dėl padaryto nusikaltimo pripažinęs pareigūnas teisinosi, kad norėjo tik padėti savo draugui, kuris jau ankščiau buvo baustas už neteisėtą prekybą alkoholiu.

„Taip pasielgiau prevenciniais tikslais, norėdamas, kad jis tuo neužsiminėtų, norėjau jam tik padėti“, – teisme aiškino A. Umbrasas.

Bylą nagrinėjant teisme Jonavos policija pateikė pareigūno charakteristiką, kurioje nurodyta, kad A. Umbrasas per 18 tarnybos metų (nuo 1992 m.) 10 kartų baustas tarnybinėmis nuobaudomis ir 22 kartus skatintas.

Charakteristikoje buvo nurodytos ir labai negatyvios policininko savybės: kad pavestą darbą jis atlieka atmestinai, netinkamai įformina procesinius dokumentus, į nurodytus trūkumus reaguoja, tačiau išvadų nedaro, darbo vietoje, nepaisydamas drausminės nuobaudos, būna neblaivus (dėl to perkeltas į viena pakopa žemesnes pareigas), ne tarnybos metu nevengia asmeninių santykių ir bendravimo su teistais asmenimis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.