aA
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas reikalauja referendumo dėl Rusijos konstitucijos reformos. Dešimtys tūkstančių demonstrantų nori ne tik asmenų pasikeitimo, bet ir politinės sistemos pakeitimo, rašo jis savo straipsnyje Kremliui kritiškame laikraštyje „Novaja Gazeta“.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas
© AFP/Scanpix

Opozicijos šalininkai Rusijoje kelis mėnesius protestuoja prieš Kremliaus politiką. Kovą šalyje vyks prezidento rinkimai, į aukščiausią Rusijos postą greičiausiai sugrąžinsiantys ministrą pirmininką Vladimirą Putiną.

M. Gorbačiovas apkaltino Rusijos žinybas darant viską dėl V. Putino pergalės. Tačiau, ano jo, toks „valdžios monopolis“ demokratinei valstybei yra neleistinas.

Pasak M. Gorbačiovo, naujausi V. Putino reformų pasiūlymai rodo, kad stipriausias Rusijos žmogus ir po menamų rinkimų, išskyrus nežymias korektūras, viską paliks po senovei. Buvęs sovietų vadovas ir Nobelio taikos premijos laureatas pasisakė už „naują, stiprią demokratinę partiją“, kuri imtųsi iniciatyvos pakeisti konstituciją. Referendume esą turėtų būti pateiktas klausimas: „Ar remiate politines ir konstitucijos reformas, kurios padarytų galą autokratijai ir garantuotų demokratiją?“

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.