aA
Olandijoje veikianti islamistų kuopelė, susijusi su įtariamu olandų režisieriaus Theo van Gogho žudiku, galėjo planuoti pasikėsinimą į buvusio Portugalijos ministro pirmininko Jose Manuelio Barroso gyvybę, pirmadienį pranešė laikraštis "Diario de Noticias".
Jose Manuel Durao Barroso
Jose Manuel Durao Barroso
© Reuters/Scanpix
Jis citavo tuometinį Teismų policijos viršininką Adelino Salvado teigiant, kad jis įtaria, jog ši grupuotė per 2004 metų Europos futbolo čempionatą, kuris birželio - liepos mėnesiais vyko Portugalijoje, planavo surengti ataką prieš J.M.Barroso ir kitus aukštus asmenis.

A.Salvado nurodė vieną marokietį, kuris, kaip šiauriniame Porto mieste susibūrusios arabų grupuotės narys, gyveno Mohammedo B. bute Amsterdame. Olandijos policija Mohammedą B. kaltina nužudžius T.van Goghą, kuris yra sukūręs filmą apie smurtą prieš moteris musulmonų visuomenėse.

Pasak A.Salvado, ši grupuotė važinėjo Mohammedo B. nupirkta mašina su Olandijos registracijos numeriais, o jos nariai kiekvieną dieną vykdavo į Porto oro uostą pasiimti nedideles sumas pinigų.

"Tai ženklai, kad jie kažką planavo", - sakė jis minėtam laikraščiui.

A.Salvado teigė paskambinęs paskirtajam Europos Komisijos pirmininkui J.M.Barroso ir liepęs nedalyvauti vakarienėje, kuri liepos 12 dieną, čempionato išvakarėse, buvo rengiama Porto mieste. Jis taip pat nurodė sustiprinti J.M.Barroso viešbučio saugumą.

"Visi ženklai rodė, kad jie organizavo ataką ir aš būčiau neužmigęs, jei būčiau nesiėmęs jokių atsargumo priemonių", - sakė jis "Diario de Noticias".

Rugpjūtį A.Salvado atsistatydino iš Teismų policijos, atliekančios kriminalinius tyrimus, vadovo posto.

Dabartinis Teismų policijos vadovas Jose Santos Cabralas pranešimą apie rengtą pasikėsinimą komentuoti atsisakė. "Terorizmas šiam teisėsaugos organui yra pagrindinės svarbos dalykas. Mūsų gyvenimo būdui ir mūsų visuomenei yra iškilusi egzistencinė grėsmė", - teigė jis žurnalistams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.