aA
Rašytoją Vytautą Petkevičių į teisiamųjų suolą pasodinęs europarlametaras Vytautas Landsbergis teisme siekia apginti ne tik mirusio savo tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio garbę, bet ir vokiečių okupacijos metais nužudyto Lietuvos išlaisvinimo sąjungos vadovo Juozo Vito atminimą.
Vytautas Petkevičius
Vytautas Petkevičius
© ELTA
V. Landsbergio teigimu, knygoje "Durnių laivas" buvusių bičiulių aprašymai taip "supinti", kad pažintis su neigiamai vaizduojamu "žvalgu" ar "šnipu" J. Vitu mestų šešėlį ir jo tėvui.

Pirmadienio posėdyje liudijusi J. Vito dukra Albina Vitaitė teismui pasakojo, kad visą šeimą tiesiog "pritrenkė" V. Petkevičiaus knygos teiginys, esą jos tėvas 1919 metais Alytuje nušovė garsų nepriklausomos Lietuvos karininką Antaną Juozapavičių.

A. Vitaitė atnešė teismui ir Lietuvos istorijos instituto pažymą, jog niekur nėra jokių duomenų, kad J. Vitas būtų dalyvavęs mūšyje prie Alytaus, kurio metu žuvo karininkas A. Juozapavičius. Kadangi liudytojai pagal baudžiamąjį procesą negali teikti dokumentų teismui, tai padaryti ketina V. Landsbergis.

"Ši byla turėtų būti labai reikšminga Lietuvos istorijai, jeigu istorikai pasigilintų į tai, ką mes sužinojome apie J. Vito likimą vokiečių okupacijos metais", - po teismo posėdžio žurnalistams sakė V. Landsbergis.

Vyriausioji J. Vito dukra A. Vitaitė 1942-1943 metų žiemą penketą mėnesių glaudėsi Landsbergių šeimos namuose Kaune, nes jos tėvas kaip pogrindinio pasipriešinimo dalyvis buvo priverstas slapstytis nuo okupantų. Todėl A. Vitaitė V. Landsbergį-Žemkalnį sakė prisimenanti su dideliu dėkingumu. "Lenkiu žemiausiai savo žilą galvą", - kalbėjo ji teisme.

Panašiai V. Landsbergį-Žemkalnį prisiminė ir jos sesuo, Muzikos akademijos profesorė Veronika Vitaitė. Jos žodžiais, vienas iš tėvo draugų po jo žūties prasitarė, kad "tai padarė savi". Tačiau šeimos pokalbiuose niekada nebuvusi paminėta V. Landsbergio-Žemkalnio pavardė besvarstant, "kas galėjo išduoti tėvą ir kam jis trukdė".

Savo prisiminimais apie V. Landsbergį teisme taip pat dalijosi Architektų sąjungos nariai Vytautas ir Algimantas Nasvyčiai bei Vytautas Edmundas Čekanauskas.

Visi jie buvo pakviesti liudyti V. Landsbergio iniciatyva, kad paaiškintų, kokiomis aplinkybėmis iš emigracijos Australijoje grįžusiam jo tėvui buvo sugrąžintas vasarnamis Kačerginėje ir 80-mečio proga suteiktas nusipelniusio architekto vardas. Teisme kalbėdami apie V. Landsbergį-Žemkalnį, architektai jį pagarbiai vadindavo "maestro", "metru".

"Iš jo architektūros išaugo ir visa mūsų karta",- sakė V. E. Čekanauskas, pabrėždamas, kad V. Landsbergis-Žemkalnis šeštajame dešimtmetyje buvo vienintelis iš tėvynėn grįžusių garsiausių Lietuvos architektų, todėl ir kitų architektų rūpinimasis juo buvęs visiškai suprantamas.

V. E. Čekanauskas patvirtino pats prisidėjęs ir dalyvavęs rašant raštus tuometiniam Kauno vykdomajam komitetui, kad V. Landsbergiui-Žemkalniui pavyktų atgauti vasarnamį.

Praėjusiame teismo posėdyje liudiję politiniai kaliniai ir partizaninio pasipriešinimo dalyviai Stasys Stungurys bei Aleksandras Bendinskas tvirtino priešingai. Pritardami rašytojo V. Petkevičiaus nuomonei jie teigė, kad būstas V. Landsbergiui-Žemkalniui buvęs sugrąžintas ne dėl nuopelnų Lietuvai, o už bendradarbiavimą su sovietiniu KGB.

Vytautas Petkevičius
© ELTA

Bestseleriu tapusios knygos "Durnių laivas" autorius V. Petkevičius nuo pat proceso pradžios neigia parašęs bent vieną šmeižikišką žodį ir sakosi nieko neišgalvojęs. Rašytojo teigimu, knyga sudėta iš nepaneigtų spaudos publikacijų bei realių žmonių pasakojimų.

Pirmadienį iš viso apklausęs šešis liudytojus, teismas paskelbė pertrauką iki ateinančių metų sausio 10 dienos. Iki sausio 13-osios teismas planuoja baigti ne tik liudytojų apklausas, bet ir išklausyti kaltinamąjį V. Petkevičių, nukentėjusiuosius V. Landsbergį bei jo brolį Gabrielių Landsbergį, taip pat paskelbti bylos medžiagą. Po to procesas artėtų prie pabaigos - išklausęs baigiamąsias kalbas ir paskutinį kaltinamojo žodį, teismas eitų priimti nuosprendžio.

Ikiteisminio tyrimo metu rašytojui V. Petkevičiui pateiktas įtarimas dėl šmeižimo pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį, kuri numato baudžiamąją atsakomybę už šmeižimą per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinį. Pagal šią normą: "Tas, kas šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų".

Tyrimo duomenimis, V. Petkevičius tyčia apšmeižė mirusį asmenį, paskleisdamas melagingus, neatitinkančius tikrovės, prasimanytus ir žeminančius V. Landsbergį-Žemkalnį teiginius knygoje "Durnių laivas", kurią leidykla "Politika" išleido 2003 metais.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2003 metų spalio 17 dieną pagal politiko V. Landsbergio ir jo brolio G. Žemkalnio pareiškimą generaliniam prokurorui.

Pareiškime teigiama, kad V. Petkevičius knygoje "Durnių laivas" paskelbė keturis šmeižikiškus teiginius apie jų mirusį tėvą V. Landsbergį-Žemkalnį. Tvirtinama, kad knygos autorius "sąmoningai šmeižia jų tėvą, jo garbingą vardą, daro didelę moralinę žalą šmeižiamojo vaikams ir jų šeimų nariams".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.