aA
Varėnos rinktinės Raigardo pasienio kontrolės punkto (PKP) pasieniečiams savaitgalį įkliuvo trys atskirai vykę užsienio piliečiai, kurie Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams bandė duoti 5-10 JAV dolerių kyšius. VSAT teigimu, nė vienas pasienietis pinigais nesusigundė.
Kyšis, korupcija
Kyšis, korupcija
© Corbis
Pirmasis užsienietis - 28-erių lenkas - Varėnos rinktinės pasieniečiams įkliuvo penktadienį popiet, kai važiuodamas iš Baltarusijos į Lietuvą tuščiu krovininiu automobiliu "MAN" dokumentų kontrolės metu pasieniečiams pateikė savo pasą. Pareigūnas, atvertęs dokumentą, rado 5 JAV dolerių banknotą.

Šeštadienį per Raigardo PKP iš Baltarusijos į Lietuvą tuščiu vilkiku "Scania" važiavęs 27-erių metų Lenkijos pilietis pasieniečiams kartu su automobilio techniniu pasu padavė ir 5 JAV dolerių kupiūrą.

VSAT pareigūnai abu Lenkijos piliečius sulaikė, apklausė ir, nustatę asmenybes, paleido. Abiem užsieniečiams iškeltos baudžiamosios bylos ir pareikšti įtarimai bandymu papirkti valstybės pareigūną. Tyrimo metu jie gali būti iškviesti į Lietuvą.

Bylą tiriantys pareigūnai teigia nesuprantą lenkų poelgio. Pasieniečių teigimu, abu vyrai vyko tuščiais krovininiais automobiliais, pasų kontrolei pateikė tvarkingus dokumentus.

Lenkams važiuojant per Raigardo PKP, transporto eilių nebuvo, todėl lenkai neturėjo pagrindo bandyti duoti pinigų už tai, kad greičiau būtų atliekamos dokumentų patikros procedūros.

Šeštadienį Raigardo kontrolės punkte buvo sulaikytas ir lengvuoju automobiliu "VW Passat" į Baltarusiją" važiavęs 41-erių vyras. Jis kartu su Baltarusijos piliečio pasu VSAT pareigūnui pabandė perduoti 10 JAV dolerių.

Įtariama, kad baltarusis pinigus pasieniečiui bandė įsiūlyti, jog šis "nepastebėtų", kad jo Lietuvos vizos galiojimo laikas pasibaigęs dar spalio 27 dieną.

Baltarusiui taip pat iškelta baudžiamoji byla ir pareikšti įtarimai bandymu papirkti valstybės pareigūną. Už tai, kad baltarusis Lietuvoje išbuvo ilgiau nei leistina, jam taip pat surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Vyriškis uždarytas į Druskininkų policijos areštinę. VSAT pareigūnai ketina prašyti Varėnos rajono apylinkės teismo leidimo baltarusį suimti.

Dėl minėtų įvykių VSAT Varėnos rinktinės Ikiteisminio tyrimo poskyrio pareigūnai atlieka ikiteisminius tyrimus.

VSAT analitikai pastebi, kad Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) nare, krovininių automobilių srautas per pasienyje su Baltarusija esantį Raigardo kontrolės punktą smarkiai padidėjo.

VSAT duomenimis, iki gegužės 1 d. per Raigardo PKP į abi puses kas mėnesį važiuodavo vidutiniškai po 1500 krovininių automobilių, o Lietuvai tapus ES nare, per šį punktą vykstančių vilkikų skaičius šoktelėjo keliskart.

Turimais duomenimis, padaugėjo vairuotojų iš Lenkijos, krovininiais automobiliais legaliai gabenančių dyzeliną iš Baltarusijos.

Neoficialiais duomenimis, toks kuras Lenkijoje maždaug tris kartus brangesnis nei Baltarusijoje. Todėl krovininio automobilio iš Lenkijos vairuotojui apsimoka tuščiu vilkiku vykti į Baltarusiją, čia pirkti degalus ir per Lietuvą vykti iki Kalvarijos pasienio kontrolės punkto, per kurį grįžtama į Lenkiją.

Kaip žinia, tarp Lietuvos ir Lenkijos šiuo metu nėra muitinės kontrolės, tuo tarpu, iš Baltarusijos į Lenkiją įvežamam kuro kiekiui taikomi apribojimai. Priklausomai nuo vilkiko markės jo standartinėse kuro talpose gali tilpti net apie toną degalų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.