aA
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas yra įsitikinęs, kad Rusijoje yra jėgų, kurios pasirengusios pritarti jo pasiūlytai konstitucijos reformai. "Tai ne vien mano samprotavimai (straipsnis laikraštyje "Novaja gazeta"), o galima sakyti, mano iniciatyvos. Ir pastarieji mitingai Bolotnajos aikštėje, Sacharovo prospekte, naųjų eitynių rengimo planai rodo, kad yra jėgų, pasirengusių tai palaikyti", - sakė šeštadienį M.Gorbačiovas.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas
© RIA/Scanpix

M.Gorbačiovas pasiūlė surengti referendumą dėl konstitucijos reformos.

"Aš matau, kad Rusijoje gali pasirodyti nauja, stipri demokratinė partija, kuri bus pajėgi imtis iniciatyvos atnaujinti Konstituciją, kaip diktuoja pats gyvenimas", - sakoma programiniame M.Gorbačiovo straipsnyje "Taigi, liaudies referendumas!", paskelbtame laikraščio "Novaja gazeta) tinklalapyje.

"Realus kelias į tai - referendumas. Štai kas sakoma įstatyme apie referendumą: "referendumas kartu su laisvais rinkimais yra aukščiausia tiesioginė liaudies valdžios išraiška", - rašo autorius.

"Referendume galima iškelti vieną klausimą: Ar jūs palaikote politinę ir konstitucinę reformas, kurios likviduotų "patvaldystę" ir garantuotų liaudies valdžią?" - mano M.Gorbačiovas.

Prieš pateikdamas pasiūlymą dėl referendumo, buvęs SSRS prezidentas kruopščiai analizuoja 2011 metų gruodį Rusijoje buvusius įvykius.

"Visuomenė prabudo. Ji pareiškė apie savo teises. Jeigu iš pradžių valdžia tikėjosi kaip nors pergyventi protestus, bet netrukus tapo aišku: nieko nebus. Neišdegs", - rašo autorius.

"Teko reaguoti. Tikriausiai, knietėjo imtis jėgos veiksmų, kaip būdavo, bet protas nugalėjo. Nutarė manevruoti, pripažinę masiškas protesto akcijas visuomenės brandos įrodymu. Tačiau paprastus ir suprantamus protestuojančiųjų reikalavimus - atšaukti suklastotus rinkimus ir paskirti naujus - valdžia atsisako priimti", - pažymi M.Gorbačiovas.

"Esmė vis dėlto yra ne ta, jog piliečiai piktinasi rinkimų rezultatų klastojimu. Pastebima kai kas svarbesnio: labiausiai apsišvietusių miesto gyventojų nepasitenkinimas dabartine valdžia, jos naudojamais būdais, metodais ir priemonėmis. Žmonės nori ne tik konkrečių asmenų, kaltų dėl falsifikavimo, bet ir politinės sistemos pakeitimo", - rašo jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.