aA
Socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko nuomone, jei Naujosios sąjungos vadovas (socialliberalas) Artūras Paulauskas nebus perrinktas Seimo pirmininku, sudaryta daugumos koalicija neiširs. Tai A.Brazauskas teigė žurnalistams pirmadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.
Algirdas Brazauskas, Artūras Paulauskas ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Brazauskas, Artūras Paulauskas ir Viktoras Uspaskichas
© ELTA
Pirmadienį prezidentas Valdas Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo pavedė premjerui A.Brazauskui bei jo vadovaujamai Vyriausybei laikinai eiti savas pareigas iki to laiko, kol bus suformuotas naujasis ministrų kabinetas.

Pagal Socialdemokratų partijos, Naujosios sąjungos, Darbo partijos bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pasirašytą koalicijos susitarimą, buvusiai valdančiajai daugumai atiteko du svarbiausi postai – ministro pirmininko bei Seimo vadovo. Tačiau A.Brazauskas pripažįsta, kad naujosios Vyriausybės vadovo kandidatūra – prezidento rankose.

„Aš nesakiau, kad aš nenoriu, ar noriu (likti premjeru – DELFI). Sakiau, kad dar neaišku. Ką žinai, kas gyvenime gali būti. Nesirinkau konkurento, bet prezidento valia“, - komentavo laikinai pradėjęs eiti ministro pirmininko pareigas A.Brazauskas.

Socialdemokratų lyderis nesileido į spėliones, kaip galėtų klostytis Seimo primininko rinkimai, tačiau jis teigė tikįs sudarytos naujosios daugumos koalicijos ateitimi. „Mes už tai, kad jis (Artūras Paulauskas naujuoju Seimo pirmininku – DELFI) būtų išrinktas. Bet jeigu jis nebus išrinktas, aš nematau pagrindo, kad turėtų subyrėti koalicija“, - tvirtino A.Brazauskas.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos (VNDPS) pirmininkė Kazimira Prunskienė pirmadienį taip pat teigė, jog jos frakcijos nariai pasiruošę palaikyti socialliberalo Artūro Paulausko kandidatūrą į Seimo pirmininko postą. Mainais už tai K.Prunskienės bendražygiai gavo pažadą, jog koalicijos partneriai VNDPS atiduos vieną iš Seimo vicepirmininkų kėdžių.

„Mums išnyko priežastis abejoti (renkant Seimo pirmininką – DELFI), - kalbėjo K.Prunskienė. Tačiau VNDPS lyderė čia pat pripažino, jog ji negali užtikrinti, kad nepartiniai frakcijos nariai laikysis susitarimo ir per slaptą balsavimą iš tiesų palaikys A.Paulauską.

Iki šiol ketverius metus Seimui vadovavęs Naujosios sąjungos pirmininkas A.Paulauskas savaitgalį po partijos tarybos posėdžio buvo pareiškęs, jog jei jis nebus perrinktas į Seimo pirmininko postą, derybos su koalicijos partneriais dėl visų postų gali žlugti.

VNDPS pirmininkės teigimu, į Seimo vicepirmininko postą frakciją teiks VNDPS nario Alfredo Pekeliūno kandidatūrą.

K.Prunskienės žodžiais, partija su derybiniais partneriais tarsis ir dėl Seime atiteksiančių komitetų. VNDPS pageidauja Ekonomikos, Aplinkos apsaugos komitetų pirmininkų postų. Pastarosioms komisijoms vadovauti bus teikiamos atitinkamai Vyto Navicko bei Viktoro Rinkevičiaus kandidatūros.

K.Prunskienės teigimu, jos kandidatūra bus keliama į žemės ūkio ministrės postą, tačiau ji neatmetė galimybės, kad kartu ji gali būti viena iš kandidačių į Seimo ekonomikos komiteto pirmininko kėdę.

Pasak VNDPS lyderės, partija derėsis ir dėl Seimo Kaimo reikalų bei Užsienio reikalų vicepirmininkų postų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.