aA
Sveikindamas naująjį Seimą, Prezidentas Valdas Adamkus ragina visas politines jėgas bendromis pastangomis dirbti šalies labui, atsigręžti į visų žmonių poreikius. Prezidentas ragino naujuosius parlamentarus tarnauti valstybės, o ne partijų interesams.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
V. Adamkus sako, jog Lietuvai pasiekus strateginę partnerystę, dabar svarbu, kad kiekvienas šalie pilietis pajustų NATO ir Europos Sąjungos privalumus.

"Lietuvai reikia, kad visos politinės jėgos susitelktų konstruktyviam darbui. Dabar dar stipriau negu ankstesniais laikais šalis jaučia poreikį, kad politikai tarnautų visuomenei ir valstybei, o ne vienadieniams partiniams interesams", - sakė šalies vadovas.

Anot jo, "šis Seimas, tiek valdančioji dauguma tiek ir opozicija, privalo įrodyti rinkėjams, kad vardan Lietuvos visos šalies politinės jėgos sugeba darniai dirbti".

Prezidento pažymėjo, kad 9-ajam Seimui iškyla naujos užduotys ir iššūkiai.

"Jūs atėjote dirbti į Lietuvos parlamentą itin svarbiu laikotarpiu, kai mūsų šalis, jau perėjusi kelis demokratinės raidos tarpsnius, pradėjo naują etapą. Dabar į visateisę europinės bendruomenės narę Lietuvą pasaulis žvelgia kitomis akimis. Mūsų šalis vertinama pagal aukščiausius demokratinei valstybei keliamus reikalavimus. Kartu mums atsiveria naujų plėtros galimybių", - sakė V.Adamkus.

Jis teigė, kad norint, jog pasaulis gerbtų Lietuvą ne tik kaip Europos Sąjungos ir NATO narę, bet ir kaip senosioms europinės demokratijos valstybėms prilygstančią šalį, prireiks didžiulio naujųjų parlamentarų įnašo.

"Tarptautinį pasitikėjimą lengva prarasti populistiniais veiksmais ar nevykdant prisiimtų įsipareigojimų. Turime įrodyti, kad esame patikimi Vakarų partneriai ir regiono lyderiai, ypač skleisdami vakarietiškas vertybes į Rytus", - sakė prezidentas.

Jis priminė, kad Lietuvai pasiekus savo strateginį tikslą - narystę Europos Sąjungoje ir NATO, reikia sutelkti visas jėgas ginti Lietuvos interesus.

Prezidento teigimu, būtina tinkamai atstovauti Lietuvai Europos Sąjungos institucijose, derinti valdžios veiksmus su Lietuvos visuomene ir aiškinti priimtų sprendimų naudą.

"Kiekvienas šalies pilietis turi pajusti narystės Europos Sąjungoje ir NATO privalumus", - naujiesiems parlamentarams priminė šalies vadovas.

V.Adamkus priminė, kad naujųjų Seimo narių "pečius užguls įstatymų leidybos problemos", mat ankstesniųjų kadencijų Seimai paliko dar daug įstatymų spragų. Tačiau prezidentas taip pat priminė, kad šiam Seimui nereikės taip skubiai priiminėti įstatymų kaip to reikėjo vykstant deryboms su Europos Sąjunga ir dabar parlamentas galės daugiau dėmesio skirti įstatymų kokybei.

Prezidento manymu, šiam Seimui svarbiausia atsigręžti į žmogų, jo kasdienes problemas.

"Pagal ekonomikos augimo tempus Lietuva jau kelerius metus pirmauja Europos Sąjungoje. Tačiau aukšti makroekonomikos rodikliai tėra vien abstrakti statistika sunkiai galą su galu suduriančioms šeimoms. O tokių šeimų Lietuvoje dar yra labai daug. Makroekonomikos laimėjimai nedaro jokio įspūdžio ir už Lietuvos ribų darbo priverstiems ieškoti žmonėms, ir toliau nuo didžiųjų pramonės centrų esančių regionų gyventojams, ir skurstančių sveikatos apsaugos, švietimo bei kultūros įstaigų darbuotojams", - dėstė jis.

V.Adamkus priminė, kad per Seimo rinkimus politikai ir partijos daug kalbėjo apie socialines problemas, žadėjo nedelsiant gerinti žmonių gyvenimą, todėl dabar atėjo metas šiuos pažadus tesėti. Tačiau pastebėjo, kad rinkiminiai pažadai turi būti vykdomi atsižvelgiant į valstybės ir visos visuomenės interesus.

Prezidento manymu, šis Seimas turės galimybę ryžtingai imtis sveikatos apsaugos, švietimo, valstybės valdymo reformų, kurios būdavo primirštamos susikoncentravus ties strateginiais Lietuvos užsienio politikos tikslais ar atidedamos dėl finansinių išteklių stokos.

Taip pat, anot jo, būtina įgyvendinti ilgalaikės nacionalinės švietimo strategijos įsipareigojimus, be to, seniai pribrendo ir viešojo administravimo reforma.

Prezidentas priminė, kad visoms politinėms partijoms atėjo laikas keistis bei ragina sukurti didesnį skaidrumą garantuojančias partijų ir rinkimų kampanijų finansavimo taisykles, taip pat, anot jo, reikalingas ir politiko etikos kodeksas.

Anot šalies vadovo, Seimo dar laukia ir kita nepaprastai atsakinga užduotis - būtina kuo greičiau šalyje kelti politinės kultūros lygį.

"Naujasis Seimas turi pasirūpinti, kad valdžios priimami sprendimai ir veiksmai stiprintų Lietuvos visuomenės pasitikėjimą valstybe, mūsų šalies ateitimi. Tik abipusis valdžios ir piliečių pasitikėjimas gali sukurti pilietinę visuomenę, kurios kiekvienas narys jausis atsakingas už mūsų bendrą ateitį", - sakė prezidentas.

V.Adamkus tikisi, kad ateinantys ketveri metai bus kūrybingo ir Lietuvai naudingo "mūsų bendro darbo metai".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.