aA
Iranas nuo lapkričio 22 dienos sustabdys urano perdirbimą, taip tikėdamasis išsklaidyti nerimą dėl Teherano branduolinių ambicijų, pirmadienį pranešė vyriausiasis Irano derybininkas. Tačiau derybininkas pabrėžė, kad Iranas vis tiek norės vykdyti visą branduolinio kuro ciklo programą, į kurią įeina ir urano sodrinimas.
Nuodai, dujokaukė, nuclear, katastrofa
© Corbis/Scanpix
Pasak jo, Europos Sąjungos atstovai pritarė tokiam Irano siekiui tačiau pareikalavo, kad Teheranas keliems mėnesiams, o ne metams nutrauktų branduolinę veiklą.

"Nuo lapkričio 22 dienos Iranas planuoja sustabdyti urano perdirbimą", - sakė derybininkas per spaudos konferenciją, kuri buvo tiesiogiai transliuojama ir per valstybinę televiziją.

Irano atstovas išreiškė viltį, kad su ES pasiektas susitarimas reiškia, jog Jungtinių Tautų branduolinę veiklą prižiūrinti agentūra aptars galimybę išbraukti Teherano klausimą iš dienotvarkės.

Pirmadienį Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) išplatintame pranešime teigiama, kad iki šiol TATENA nerado įrodymų, kad Iranas kurtų branduolinį ginklą. Jame patvirtinama, kad Iranas lapkričio 22 dieną nutrauks savo branduolinę programą.

Kartu TATENA vadovas Mohammedas el Baradei pripažino, kad jo organizacija negali atmesti galimybės, kad Iranas vykdo slaptą branduolinę programą.

JT Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) yra perspėjusi Teheraną, kad jeigu jis nesustabdys visų sodrinimo darbų iki kito TATENA valdytojų tarybos susitikimo lapkričio 25 dieną, apie tai gali būti pranešta Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.