aA
Prie šiukšlių konteinerių galima išvysti išmestų baldų. Žmonės nesivargina ieškoti, kas išvežtų į šiukšlyną nebereikalingą lovą ar spintelę. Vargetos visų baldų nespėja išnešioti, o bendrovė „Specialus autotransportas“, mokydama gyventojus tvarkingumo, specialiai jų ilgai neišveža.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai
© DELFI
Savivaldybė nors ir mato gatvėse augančias senų baldų krūvas, neįstengia parengti atliekų tvarkymo aikštelės, į kurią būtų vežami iš gyventojų surinkti baldai.

Atsikrato baldų

Senus baldus išmeta išsikraustantys arba butus remontuojantys gyventojai. Nenorėdami samdyti sunkvežimio ir taupydami pinigus, žmonės baldus krauna prie šiukšlių konteinerių. Kai kurie tokių vaizdelių matė Vokietijoje ir mano, kad taip ir turėtų būti.

Kartais žmonės išmeta baldus ir per langą. Neturėdami kur dėti senų baldų, kiemsargiai juos taip pat krauna prie šiukšlių konteinerių. Taip prie konteinerių atsiranda lovų su išpuvusiais čiužiniais, fotelių, aplūžusių spintelių.

Gamtosaugos specialistė Daiva Berankienė teigė, kad savivaldybė turi skirti sklypą, į kurį specialiojo transporto įmonės galėtų vežti stambių gabaritų daiktus - tokius kaip baldai, buitinė technika. Tas sklypas turėtų būti ne toliau kaip dešimt kilometrų už miesto.

Kaunas ir Vilnius tokias aikšteles jau turi ir ten buitinių daiktų išvežimu rūpinasi specialios įmonės, kurioms už paslaugas moka savivaldybė ar seniūnijos. Kol Klaipėdoje nėra tokios aikštelės, gyventojai už išmestus baldus prie šiukšlių konteinerių, anot D.Berankienės, negali būti baudžiami.

Tačiau savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė mano, kad tokiu atveju gyventojus galima bausti administracine tvarka už miesto šiukšlinimą. Tačiau tai padaryti labai sunku, nes ant išmestų baldų neparašyta, kieno jie.

Vargetos išvalo

Išmesti baldai trukdo šiukšliavežėms privažiuoti prie konteinerių, šie automobiliai nėra pritaikyti išvežti didelius daiktus.

Savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus teigė, kad kiekvieno daugiabučio bendrija pati turi nuspręsti, kaip išvežti susikaupusius senus baldus. Juos gali išgabenti „Specialus autotransportas“, turintis sunkvežimius – „gazus“ ir „mazus“.

Viena valanda nuomotis sunkvežimį kainuoja apie 40 litų be PVM. Papildomai, priklausomai nuo atvežto krovinio svorio, dar reikės mokėti už sąvartyno eksploataciją. Specialių darbuotojų, kurie pakrautų baldus į krovininę mašiną, įmonė neturi, juos reikia sukrauti patiems gyventojams.

Gyventojai retai užsako „gazus“ ar „mazus“ baldams išvežti. Prie šiukšlių konteinerių susikaupusius baldus tenka išvežti „Specialaus autotransporto“ bendrovei. Norėdami išmokyti žmones kultūringumo, jos darbuotojai ilgai neveža baldų. Tačiau tokios „akcijos“ ne ką padeda. Išmetamų baldų nemažėja.

Truputį miestą nuo išmestų baldų apvalo vargetos. Jie surenka geriausius baldus ir nusitempia į savo būstus ar parką ir patogiai įsitaiso. Kadangi pasirinkimas yra gan didelis, tai jie išsirenka pačius geriausius, o prasčiausi taip ir lieka voliotis gatvėse.