aA
Opozicinės Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Bronius Bradauskas parlamento Etikos ir procedūrų komisijai (EPK) apskundė Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ir prašo įvertinti, ar ji gali toliau eiti šias pareigas.
B.Bradauskas jaučiasi I.Degutienės įžeistas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

"Manau, Seimo pirmininkė perdegė visuose klausimuose ir jai būtų laikas pailsėti", - penktadienį per spaudos konferenciją sakė Seimo narys.

Jis teigė, kad I.Degutienė jį apšmeižė šią savaitę per Žinių radiją vertindama socialdemokratų "šešėlinę" vyriausybę. B.Bradauskas įvardytas kaip galimas šios partijos kandidatas į aplinkos ministrus. I.Degutienės nuomone, B.Bradausko paskyrimas aplinkos ministru prilygtų vilko įleidimui į avidę.

"Prašau pareikalauti I.Degutienės įrodymų, kad aš pasipelniau iš aplinkosaugos arba pažeidžiau aplinkosauginius įstatymus", - rašoma B.Bradausko kreipimesis į EPK.

Socialdemokratas teigia dešimt metų dirbęs aplinkosaugos srityje, 1994-1996 metais ėjęs aplinkos apsaugos ministro pareigas, tuomet esą buvo padėti teisiniai pamatai gamtosaugos srityje.

B.Bradauskas taip pat kritikavo I.Degutienės kreipimąsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, kuriuo ji prašė ištirti,ar laikinosios tyrimo komisijos dėl "Snoro" sudarymas neturės neigiamos įtakos bankinės sistemos stabilumui ir nekels grėsmės nacionaliniam saugumui. Parlamentaras šį kreipimąsi apibūdino kaip demokratijos varžymą.

"Taip pat atkreipiu Etikos ir procedūrų komisijos dėmesį, kad jos sūnus ją iškeikė paskutiniais žodžiais (jos pačios pareiškimas) ir ar tai nemenkina valstybės įvaizdžio tarptautinėje erdvėje, kai Seimui vadovauja toks žmogus. Prašau apsvarstyti, ar I.Degutienė gali toliau eiti Seimo pirmininkės pareigas", - klausia parlamentaras.

I.Degutienė praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad sūnus ją "iškeikė paskutiniais žodžiais", jog ji nepranešė, kad bankas "Snoras", kur Gedimino Degučio įmonė turėjo sąskaitų, bus nacionalizuotas.

"Paskutiniai žodžiai mūsų kaime prasideda iš "k", "b", "p" raidės ir taip toliau. Koks čia šeimoje auklėjimas? Koks šeimos propagavimas Konservatorių partijos, kada jų šeimose dedasi tokie dalykai? Pas mus kaime niekada nė vienas vaikas tokio žodžio apie savo mamą net nepagalvoja, o jau nepasako", - penktadienį per spaudos konferenciją sakė B.Bradauskas.

Jis taip pat apgailestavo, kad vienintelis iš opozicijos balsavo už I.Degutienės skyrimą parlamento pirmininke.

"Skiriant Seimo pirmininke aš vienintelis iš opozicijos tada ją palaikiau ir galvojau, kad ji tikrai gali tvarkingai dirbti Seimo pirmininkės pareigose. Bet pasirodo, reikia visada paklausyti liaudies išminties. O liaudis sako: "jeigu nesuvalgei su žmogum, apie jį negali nieko pasakyti". O aš to pūdos druskos nesuvalgiau ir labai suklydau, kada palaikiau ponią Degutienę į šitą postą", - kalbėjo socialdemokratas.

Jis įsitikinęs, kad Seimo EPK kompetentinga atsakyti, ar I.Degutienė etikos požiūriu gali eiti Seimo vadovės pareigas.

Tuo metu EPK pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamankinas BNS teigė, kad komisija rekomendacijų dėl parlamentarų atitikimo kurioms nors pareigoms neduoda. Anot jo, pagal Seimo statutą, 29 parlamentarai turi teisę inicijuoti nepasitikėjimą Seimo pirmininke.

A.Salamakinas patvirtino gavęs kolegos B.Bradausko skundą, bet kada jį komisija svarstys, penktadienį dar negalėjo pasakyti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.