aA
Po Jungtinę Karalystę klajojusi bedarbių lietuvių gauja nuteista laisvės atėmimo bausme – vyrai teisme prisipažino Nortumberlando grafystės šiaurėje įsilaužę į namą, kurį apvogė ir paliko britus užgauliojančių grafičių, skelbia northumberlandgazette.co.uk.
Jungtinėje Karalystėje nuteista gauja iš Lietuvos
© Shutterstock nuotr.

Penki užsieniečiai, neteisėtai įsibrovę į namą Lesbury Road, Hipsburne, buvo sučiupti 2011 metų lapkričio 23 dieną. Policijos pareigūnus apie įsilaužimą į namą, pamatę išdaužtą lauko durų stiklą, informavo kaimynai.

Atvykus policijos pareigūnams, įsibrovėliai bandė pasprukti pro miegamojo langą. Per stogą jiems pavyko nusileisti ant žemės ir pabėgti į greta buvusį miškelį, bet ten policijos pareigūnai juos neilgai trukus sulaikė.

Sprukdami iš nusikaltimo vietos įsilaužėliai pagrobė DVD grotuvą, skaitmeninės televizijos įrangą, papuošalų ir manikiūro rinkinį. Ant sienos jie taip pat paliko grafitį lietuvių kalba, kuriame britai įvardijami kaip homoseksualai.

Stoję prieš teisėją Michaelą Cartlidge, du gaujos nariai – 37 metų Vytautas Ignotavičius ir 22 metų Mantas Poškinas – pripažino savo kaltę dėl vagystės. Kiti gaujos nariai – 20 metų Mantas Stupelis, 20 metų Evaldas Medelis ir 19 metų Vaidas Charčenka savo kaltę jau anksčiau pripažino Pietryčių Nortumberlando magistratų teisme.

Teismas išsiaiškino, jog V. Charčenka jau anksčiau buvo nuteistas dėl vagystės šešių mėnesių laisvės atėmimu bausmės vykdymą atidedant, o M. Stupelis 2011 metais buvo net penkis kartus pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos ir du mėnesius kalėjo Škotijoje. E. Medelis jau anksčiau net šešis kartus buvo teistas už panašius nusikaltimus, jam taip pat teko pabuvoti kalėjime.

Visi kaltinamieji, kuriems teisme buvo būtinos vertėjo paslaugos, apklausų metu savo gyvenamąją vietą nurodė tuo pačiu adresu Linkolne. Vyrai sakė, jog į Jungtinę Karalystę atvyko ieškoti darbo, nors nei vienas iš jų nemoka anglų kalbos. Iš Škotijos vyrai vyko traukiniu ir pėsčiomis, tuomet jiems baigėsi pinigai ir lietuviai nusprendė įsilaužti į vieną namą ir pernakvoti.

Skirdamas laisvės atėmimo bausmes nuo 10 iki 12 mėnesių teisėjas norėjo sužinoti, ar lietuvius galima deportuoti į tėvynę, tačiau, kaip Europos Sąjungos piliečiai, vyrai turi teisę būti Jungtinėje Karalystėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.