aA
Dezertyravimu iš Lietuvos karo akademijos (LKA) įtariamų dviejų buvusių šios karo mokyklos auklėtinių bylą ruošiamasi perduoti prokurorui.
quality = 100
© KAM

Karo policijos tyrėjas kapitonas Arnoldas Ruginis BNS sakė, kad toks žingsnis bus žengtas kitą savaitę.

"Byloje ruošamas procesinis sprendimas. Kitą savaitę bylą perduosiu prokurorui, kuris ir priims procesinį sprendimą", - sakė A.Ruginis.

Bylą kontroliuoja Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Šleinius.

Pasak A.Ruginio, atliekant tyrimą buvo apklausti įtariamų kariūnų Dariaus Šaduikio ir Antano Gasparavičiaus artimos aplinkos žmonės, mokslo draugai ir viršininkai. Taip pat į bylą įtrauktos dėl kariūnų savavališko pasišalinimo Karo akademijoje atlikto tarnybinio tyrimo medžiaga, jų būklę tyrusių gydytojų išvados.

Du LKA kariūnai D.Šaduikis ir A.Gasparavičius buvo dingę nuo spalio 28 dienos. Lapkričio 12-13 dienomis jie grįžo į Lietuvą iš užsienio. Abu kariūnus apklausė Karo policija, jiems pateikti įtarimai dezertyravimu ir skirtos kardomosios priemonės - dokumentų paėmimas ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Vėliau abu kariūnai psichologinei patikrai kelioms savaitėms buvo paguldyti į vieną Kauno ligoninių, o išleidus iš gydymo įstaigos abu jie buvo atleisti iš Karo akademijos. Atleidimo priežastimi tapo karo medikų sprendimas pripažinti juos netinkamais karo tarnybai.

Dienraštis "Lietuvos rytas" buvo paskelbęs dingusių kariūnų laiškus, kuriuose jie pasakojo apie Karo akademijoje esą įsišaknijusią netvarką.

Akademijoje atlikus vidinį tyrimą nebuvo gauta duomenų, kurie patvirtintų pabėgusių kariūnų mestus kaltinimus dėl netvarkos, nestatutinių santykių ir patyčių.

D.Šaduikis ir A.Gasparavičius rengėsi būti karo lakūnais, teigiama, kad šio tipo studijos kainuoja per 100 tūkst. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.