aA
Jungtinės Valstijos įspėjo Iraką nesužlugdyti galimybės tapti klestinčia ir vieninga tauta, teigė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton. Pasak jos, Irakas turi pradėti elgtis demokratiškai ir priimti kompromisus.
Hillary Clinton
Hillary Clinton
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Irakas šiuo metu patiria didžiausią politinę krizę per metus. Praėjusį mėnesį Irako viceprezidentas Tariqas al-Hashemi apkaltino ministrą pirmininką Nouri Maliki dėl to, jog jis kaltas dėl staigaus smurto proveržio šalyje. T. al-Hashemi - sunitų atstovui - dėl kaltinimų terorizmu išduotas arešto orderis. Baiminamasi, jog po JAV karių išvedimo iš šalies gali padidėti religinių grupių susipriešinimas.

Pasak H. Clinton, JAV ambasadorius Irake Jamesas Jeffrey aktyviai ragina Irako pareigūnus, taip pat ir N. Maliki - šiitų atstovą, spręsti savo problemas taikiai.

"Jis reguliariai susitinka su pareigūnais, įtikinėja, daro spaudimą, jog nebūtų sužlugdyta ši galimybė, - sakė H. Clinton. - Tai galimybė išvysti vieningą Iraką, ir vienintelis būdas tai padaryti - eiti į kompromisus".

Baiminamasi, jog dabar kilusi politinė krizė gali suardyti trapią šalies vyriausybę, ir šalyje vėl gali kilti religinių grupių aršūs susirėmimai, kaip po JAV pajėgų invazijos 2003-iaisiais.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.