aA
Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto tyrimo iš pareigų nusprendė trauktis trys Kauno miesto apylinkės teismo teisėjai ir Kauno apygardos administracinio teismo pirmininko pavaduotojas. Atsistatydinimo pareiškimus teisėjai ketvirtadienį įteikė prezidentei Daliai Grybauskaitei.
Po atlikto STT tyrimo iš Kauno teismų traukiasi 4 teisėjai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pirminiais duomenimis, teisėjai traukiasi dėl galimai padarytų drausmės pažeidimų, kai nagrinėjamose bylose savo kolegų prašė jų pažįstamiems skirti švelnesnes nuobaudas administracinių teisės pažeidimų bylose.

Atsistatydinimo pareiškimus parašė laikinai Kauno apygardos administracinio teismo pirmininko pareigas einantis Kęstutis Gudynas ir Kauno miesto apylinkės teismo teisėjai Rimantas Bučma, Valdonė Račiūnienė ir Gerutis Varanavičius, kuris taip pat laikinai eina Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigas.

K. Gudynas taip pat yra Teisėjų garbės teismo narys.

Prezidentės atstovė Daiva Ulbinaitė patvirtino, kad šalies vadovė gavo teisėjų pareiškimus ir artimiausiu metu nuspręs, ką su jais daryti.

DELFI šaltinių teigimu, atsistatydinimo pareiškimus teisėjai parašė po STT atlikto slapto tyrimo – kadangi pareigūnai nustatė, kad teisėjų atlikti veiksmai negali būti vertinami kaip nusikaltimai ir buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, visa pareigūnų medžiaga buvo perduota Teisėjų tarybos ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkui Gintarui Kryževičiui.

Pareigūnai nustatė, kad apylinkės teismo teisėjai neoficialiuose pokalbiuose prašė savo kolegų, nagrinėjusių administracinių teisės pažeidimų bylas, griežtai nebausti jų draugų bei pažįstamų. Tokią informaciją yra užfiksavę STT agentai, telekomunikacinėmis priemonėmis atlikę operatyvinį tyrimą.

R. Bučma – vienas teisėjų, kuris savo kolegų prašymą patenkino ir vieno teisėjo pažįstamam asmeniui vietoj gresiančios 3 tūkst. Lt baudos skyrė tik 1 tūkst. Lt nuobaudą.

Operatyviniu būdu užfiksuotuose pokalbiuose figūruojantis Kauno apygardos administracinio teismo pirmininko pavaduotojas K. Gudynas su nagrinėjamomis bylomis nebuvo susijęs, tačiau apie jį taip pat buvo kalbama telefoniniuose pokalbiuose – esą prieš priimant sprendimus reikia su juo pasitarti.

Tiesa, pareigūnai negavo žinių, kad su K. Gudynu apie tai kas nors kalbėjosi. Jis tai taip pat kategoriškai DELFI paneigė, patikinęs, jog jokio spaudimo nepatyrė.

Keturi Kauno teisėjai iš pareigų nusprendė pasitraukti, kai antradienį į teismą su jais atvyko pasikalbėti keli Teisėjų tarybos nariai, kuriems buvo pavesta išsiaiškinti, kas dedasi Kauno teisme. Jie taip pat buvo informuoti, kad už jų neformalų elgesį gali grėsti drausminė atsakomybė.

Tiesa, pareiškimus išeiti iš darbo teisėjai priėmė savo noru.

„Šiuo atveju nieko nekomentuosiu, jeigu yra pareiškimas, yra ir kas dėl to priims sprendimą, – DELFI sakė K. Gudynas. – Aš apsisprendžiau, tokia mano valia. Kiekvienas mūsų valstybėje laisvas savo sprendimuose“.

„O kodėl jus čia domina? Žinote, ar ateiti į darbą ar išeiti, tai asmeninis žmogaus sprendimas, labai jums ačiū, viso gero“, – susidariusios situacijos nenorėjo komentuoti ir teisėja V. Račiūnienė. DELFI žiniomis, ji savo kolegų prašė vienam pažįstamam neskirti griežtos nuobaudos už padarytą administracinį teisės pažeidimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.