aA
Australijos premjerę Julią Gillard ketvirtadienį saugumo tarnybos agentai turėjo išvesti iš vieno Kanberos restorano, kurį apsupo įpykę aborigenų teisių gynėjai.
Julia Gillard
© AFP/Scanpix

J.Gillard ir opozicijos lyderis Tony Abbottas įstrigo restorane "The Lobby", kai jį apsupo dešimtys protestuotojų prieš Australijos dieną, kuria paminimas britų naujakurių atvykimas 1788 metais.

Abu lyderiai buvo dramatiškai išvesti pro minią, kurią tramdė skydais ginkluota policija. Aiškiai išsigandusi J.Gillard vienu metu suklupo ir pargriuvo.

Vėliau ji nesureikšmino to incidento, pareiškusi, kad esanti "nudrėbta iš gana tvirto molio, o policija atliko puikų darbą".

J.Gillard teikė medalius pagalbos tarnybų darbuotojams, kai kilo tas protestas, ir sakė, kad jai pyktį kelia "vienintelis dalykas - kad tai nukreipė dėmesį nuo tokio puikaus renginio".

Demonstrantai, kaip pranešama, daužė stiklines pastato sienas ir šaukė "gėda" bei "rasistai".

Jie dalyvavo vadinamosios "Invazijos dienos" minėjime netoliese esančioje aborigenų "ambasadoje" - nuolatinėje aktyvistų stovykloje, kuri šiemet mini 40-ąsias metines.

Palapinių ambasados įkūrėjas Michaelas Andersonas sakė, jog šią grupę papiktino anksčiau ketvirtadienį išsakyti T.Abbotto komentarai, kad tas aborigenų protestas yra nebeaktualus.

"Jis sakė, kad Aborigenų ambasada turi išsikraustyti, - mes girdėjome tai per radijo transliaciją, - sakė M.Andersonas naujienų agentūrai "Australian Associated Press". - Mes pagalvojome, kad (to) jokiu būdu (nebus), tad apsupome pastatą".

"Tai, ką (T.Abbottas) pasakė, prilygsta rasinių riaušių kurstymui", - pridūrė jis.

Aborigenų, kurių kultūra siekia dešimtis tūkstančių metų, pirmųjų britų atvykimo metais, kaip manoma, buvo maždaug vienas milijonas, bet dabar jų yra likę 470 tūkstančių. Iš viso Australijoje gyvena 22 mln. žmonių.

Aborigenai yra nepalankiausiomis sąlygomis gyvenanti Australijos mažuma; jų trumpesnė vidutinė gyvenimo trukmė, daug didesnis įkalinimų ir ligų procentas palyginti su kitais Australijos gyventojais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.