aA
Ketvirtadienį Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT) mini dešimtuosius veiklos metus. Kaip specialioji muitinės įstaiga, MKT savo darbą pradėjo 2002 metais. Per tarnybos veiklos dešimtmetį MKT pareigūnai sulaikė kontrabandinių prekių už 288 mln. litų.
Muitinės kriminalinei tarnybai – 10 metų
© MKT

Vien populiariausios kontrabandos rūšies – cigarečių per minėtą laikotarpį sulaikyta daugiau nei pusė milijardo vnt. (30 mln. pakelių). Tai apie penktadalis visų Lietuvoje kasmet surūkomų cigarečių kiekio, praneša MKT. Pareigūnai paskaičiavo, kad tokio rūkalų kiekio pakaktų dešimt ir daugiau kartų nukloti kelią nuo Vilniaus iki Klaipėdos.

Sulaikyta cigarečių kontrabanda naikinama: iki 2010 m. rūkalai buvo deginami, nuo 2010 m. gruodžio cigaretės smulkinamos ir maišomos su nuotekų dumblu.

MKT pastangomis, padedant ir kolegoms iš kitų teisėsaugos institucijų, Lietuvoje iki 2012 metų buvo sunaikinti keturi nelegalūs tabako gaminių fabrikai. Dar du tokie fabrikai bendrų Lietuvos, Didžiosios Britanijos ir Lenkijos muitinės bei policijos operacijų metu aptikti Didžiojoje Britanijoje (2007 m.) ir Lenkijoje (2011 m.).

Per dešimtmetį muitinės kriminalistai sulaikė 134 tonas nelegalaus kuro. Ne kartą smogta ir spirito kontrabandos vertelgoms: iki 2012 m. pareigūnai sulaikė 240 tonų nelegalaus spirito. Iš tokio kiekio nelegalūs prekeiviai būtų galėję pagaminti maždaug 1200 tonų vadinamojo „pilstuko“.

Iš viso per dešimt veiklos metų MKT pareigūnai pradėjo 1357 ikiteisminius tyrimus, dažniausiai dėl kontrabandos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.