aA
Rinkimų kontrolės visuomeninė teisių gynimo asociacija "Golos", patyrusi valdžios spaudimą per Dūmos rinkimų kampaniją, antradienį pranešė, kad prezidento rinkimams skirto "Pažeidimų žemėlapio" pristatymo išvakarėse neteko biuro.
Pažeidimų rinkimuose registruotojai "Golos" neteko biuro Maskvoje
© AP/Scanpix

Dėl klastojimų ir spaudimo valdžios partijos naudai per parlamento rinkimus kilo pirmosios per Vladimiro Putino valdymą masinės protesto akcijos, ir nauji pažeidimai gali niekais paversti jo trečiojo prezidentavimo legitimumą.

"Golos", registravusi signalus per Dūmos rinkimus, ketino trečiadienį pradėti naują tokį patį projektą, bet dabar turi laikinai nutraukti veiklą.

"Golos" varoma iš biuro į šaltį per patį pasirengimą stebėjimui", - sakoma asociacijos pareiškime. Ji paskelbė savo puslapyje socialiniame tinkle "Facebook" patalpų nuomotojos - privačios leidyklos "Literaturnaja gazeta" laišką.

"Teisėto pagrindo nutraukti sutartį jie neturi. Tačiau šiandien gavome jų laišką, kuriame įspėjama, kad elektros energija bus išjungta biure nuo sausio 25 dienos iki kovo 6 dienos", - pranešė "Golos".

Į skambučius nuomotoja neatsako.

Vienas "Golos" vadovų Grigorijus Melkoniancas sieja atsisakymą išnuomoti patalpas su tuo, kad sąžiningų rinkimų priešininkai daro politinį spaudimą bendrovei nuomotojai.

"Jiems dabar reikia vėl sutrukdyti "Golos" dirbti", - sakė jis agentūrai "Reuters".

"Tai daroma tuo metu, kai rytoj numatyta pristatyti "Pažeidimų žemėlapį", siekiant mums sutrukdyti: mes turime "karštąją liniją", turime darbuotojų, kurie dabar organizuoja stebėjimą regionuose. Mes turime visą biurą".

G.Melkoniancas nenoromis tapo internete paplitusio teiginio "Jūs Surkovo propaganda!" autoriumi, keliasdešimt kartų atsakęs teiginiu su užuomina apie Kremliaus rinkimų kuratorių į NTV korespondentų klausimus. Galiausiai "Gazprom" kontroliuojamas televizijos kanalas parodė demaskuojamą filmą, kuriame pasakojama, kad "Golos" finansuoja Rusijos nedraugai Vakaruose.

Likus kelioms dienoms iki rinkimų į Valstybės Dūmą asociaciją "Golos" ėmė spausti deputatai, Centrinė rinkimų komisija, Generalinė prokuratūra ir net muitinė.

"Golos" sudaromas "Pažeidimų žemėlapis" dingo iš interneto leidinio "Gazeta.ru", dar kelis informacijos leidinius atakavo programišiai. Redaktoriai susiejo tai su duomenų apie rinkimų įstatymo pažeidimus skelbimu.

Vakarai nepripažino sąžiningais ir konkurencingais parlamento rinkimų, davusių galimybę V.Putino partija išsaugoti daugumą Dūmoje. Po netikėtų didelių nesutinkančiųjų akcijų V.Putinas paskelbė, kad yra pasirengęs dialogui su opozicija. Ši nenurimo ir rengia naujas daugiatūkstantines protesto akcijas sostinėje, tikėdamasi sutrukdyti premjerui iškovoti pergalę pirmajame rinkimų rate kovo 4 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.