aA
JAV prezidentas Barackas Obama antradienį skaitydamas savo metinį pranešimą atkreipė dėmesį į tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" vadovo Osamos bin Ladeno ir nuversto Libijos lyderio Muammaro Gaddafi žūtį, siekdamas pabrėžti savo pasiekimus užsienio politikoje ir rinkimų metais nuginkluoti varžovus respublikonus.
Barackas Obama
Barackas Obama
© AFP/Scanpix

Skelbdamas metinį pranešimą "Dėl padėties Sąjungoje", vyriausiasis JAV ginkluotųjų pajėgų vadas leido aiškiai suprasti, kad tradicinis respublikonų kontrargumentas, esą demokratams prezidentams prastai sekasi gynybos politikoje, nepasiteisins 2012 metais.

"Pirmąkart nebėra amerikiečių, besikaunančių Irake. Pirmąkart per du dešimtmečius Osama bin Ladenas nebekelia grėsmės šiai šaliai", - pareiškė prezidentas, pradėdamas kovą dėl savo perrinkimo.

"Dauguma "al Qaeda" aukštųjų vadų buvo nugalėti. Talibano momentas buvo palaužtas, o kai kurie kariai iš Afganistano pradėjo grįžti namo", - sakė B.Obama.

Kreipdamasis į uniformas dėvinčius kariškius, tarp kurių buvo JAV kariuomenės štabų vadai, B.Obama gyrė jų pasiekimus, kurie esantys "Amerikos ginkluotųjų pajėgų narsos, nesavanaudiškumo ir komandinio darbo liudijimas".

Itin simboliškai kviesdamas tapti vieningais politiškai susipriešinusioje Amerikoje, B.Obama pareiškė, kad vėliava su JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) dalinio, likvidavusio "al Qaeda" lyderį, narių vardais yra "turtas, kuriuo labiausiai didžiuojuosi".

"Kai kurie jų galbūt yra demokratai. Kai kurie - galbūt respublikonai. Tačiau tai nesvarbu. Tai nebuvo svarbu ir (Baltųjų rūmų) Operatyvinių pasitarimų kabinete... Tą dieną svarbiausia buvo misija. Nei vienas negalvojo apie politiką", - aiškino prezidentas, turėdamas omenyje O.bin Ladeno likvidavimo operaciją.

Tačiau šioje karingoje patriotinėje žinioje taip pat buvo paslėptas perspėjimas B.Obamos perspėjimas respublikonams verčiau nemėginti mesti jam iššūkio dėl pasiekimų užsienio politikoje, likus mažiau nei dešimčiai mėnesių iki lapkričio 6 dieną vyksiančių prezidento rinkimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.