aA
Iranas kaltina pirmadienį atsisakiusią Irano naftos importo Europą psichologiniu karu ir vėl pagrasino uždaryti Ormūzo sąsiaurį, per kurį gabenama didelė dalis naftos iš Persijos įlankos šalių.
Irano karinės pratybos Persijos įlankoje
Irano karinės pratybos Persijos įlankoje
© AFP/Scanpix

Rinka silpnai reagavo į jau žinomą Irano grasinimą: nafta "Brent" pabrango 0,8 proc., bet tai daugiausia susiję ne su politika, o su situacija valiutų rinkoje.

Europos Sąjungos vyriausybės pirmadienį uždraudė sudaryti sutartis dėl Irano naftos ir naftos produktų importo ir gabenimo, taip pat dėl prekybos auksu ir kitais brangiaisiais metalais su Irano centriniu banku ir kitomis valstybinėmis įstaigomis.

"Jeigu bus Irano naftos tiekimo pertrūkių, Ormūzo sąsiauris tikriausiai bus uždarytas", - pareiškė Irano parlamento užsienio reikalų ir nacionalinio saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Mohammadas Kossari interviu informacijos agentūrai "Fars".

"Jeigu Amerika ims ieškoti nuotykių po Ormūzo sąsiaurio uždarymo, Iranas labai greitai padarys, kad šis pasaulis būtų nesaugus amerikiečiams", - pridūrė jis, turėdamas omenyje JAV pažadą neleisti užtverti sąsiaurio.

Europos Sąjunga leido savo dalyviams pirkti naftą pagal esamas sutartis iki liepos 1 dienos, bet vienas aukštų Irano pareigūnų pasiūlė nutraukti tiekimą į Europą nedelsiant, kad ES šalys neturėtų laiko ieškoti alternatyvinių tiekėjų.

"Geriausia nutraukti eksportą iki tol, kol baigsis šie šeši mėnesiai ir įsigalios embargas", - sakė agentūrai "Fars" įtakingos Irane Ekspertų asamblėjos dalyvis Ali Fallahianas.

Nauda ar žala

Nors sankcijomis Vakarai tikisi sugrąžinti Iraną prie derybų dėl jo branduolinės programos stalo, kai kurie ekspertai įspėja, kad spaudimas gali duoti priešingą efektą ir tik sustiprinti Irano siekį tęsti programą.

"Europos Sąjungos sankcijos Irano naftai - tai psichologinis karas. Paskelbti ekonomines sankcijas nelogiška ir neteisinga, bet tai nesutrukdys mūsų šaliai pasinaudoti savo teisėmis", - pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija "apgailestavo" dėl naujų sankcijų įvedimo ir "pareiškė susirūpinimą".

"Akivaizdu, kad čia yra atviras spaudimas ir diktatas, siekimas "nubausti" Iraną už nesukalbamą elgesį. Tai labai klaidinga linija, tai mes ne kartą sakėme partneriams Europoje. Esant tokiam spaudimui, Iranas nedarys jokių nuolaidų, jokių savo politikos pakeitimų", - sakoma URM pareiškime.

Irano naftos pramonės ministerija savo ruožtu pareiškė, kad numatė embargą ir "parengė priemones prieš galimas problemas".

Iš ES sankcijų išloš Azijos šalys: Kinija - didžiausia Irano naftos vartotoja - priešinasi JAV spaudimui priversti ją sumažinti importą iš Irano, o Indija pareiškė, kad ketina kuo daugiau pasinaudoti laukiamu Irano naftos kainų sumažėjimu dėl sankcijų.

Britanija gali pasiųsti daugiau pajėgų į Ormūzo sąsiaurį

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius nurodė, kad jo šalis gali pasiųsti daugiau pajėgų į Ormūzo sąsiaurį, siekiant atgrasyti Iraną nuo bet kokio mėginimo blokuoti tanklaivių laivybą per vartus į Persijos įlanką.

Iranas pagrasino uždaryti sąsiaurį, per kurį išplukdomas penktadalis pasaulyje išgaunamos naftos, kai Europos Sąjunga (ES) paskelbė embargą Irano eksportuojamai naftai.

Gynybos sekretorius Philipas Hammondas antradienį sakė, kad JAV lėktuvnešis "Abraham Lincoln" kartu su Britanijos ir Prancūzijos karo laivais sekmadienį įplaukė į Persijos įlanką, kad "pasiųstų aiškų signalą".

Ph.Hammondas pabrėžė, jog Didžioji Britanija turi "kontingento pajėgumų sustiprinti šį dalyvavimą, jeigu bet kuriuo metu būtų nuspręsta, jog būtina tai padaryti".

Australijos užsienio reikalų ministras Kevinas Ruddas, atvykęs derybų į Londoną, sakė, kad jo šalis prisidės prie ES paskelbto embargo Irano naftai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.