aA
Įžymybių, skandalų ir naujosios žiniasklaidos temos persipynė pirmadienį Paryžiuje įvykusiame "Le Huffington Post" - prancūziškosios JAV naujienų svetainės versijos - atidaryme.
Arianna Huffington ir Anne Sinclair
Arianna Huffington ir Anne Sinclair
© AFP/Scanpix

Naująją interneto svetainę atidarė gerą vardą praradusio buvusio Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovo Dominique'o Strausso-Kahno žmona, kuri ateidama vadovauti "Le Huffington Post" grįžta į viešąjį gyvenimą.

Anne Sinclair tvirtina, kad privatus jos gyvenimas niekaip nepaveiks naujienų pateikimo įtakingos JAV interneto svetainės, kurioje per mėnesį apsilanko 37 mln. vartotojų, pirmojoje versijoje ne anglų kalba.

"Nepainioju privataus ir profesinio gyvenimo", - sakė ji, sėdėdama šalia amerikietiškosios svetainės įkūrėjos Ariannos Huffington, kuri taip pat yra pasakiškai turtinga kairiosios pakraipos komentatorė.

Per sausakimšą pirmadienio spaudos konferenciją, skirtą naujosios svetainės atidarymui, daugiausia dėmesio buvo skiriama tam, kaip www.huffingtonpost.fr pritaikys savo įžymybių, politikos ir gyvenimo būdo temų "mišrainę" Prancūzijos skaitytojams.

Tačiau reporteriai ne kartą grįžo prie to, ar 63 metų A.Sinclair galės likti nešališka kaip žmona socialistų politiko, kuris kažkada buvo laikomas žmogumi, galinčiu po trijų mėnesių įvyksiančiuose rinkimuose įveikti dabartinį prezidentą Nicolas Sarkozy.

Daug ką nustebino A.Huffington sprendimas prancūziškosios svetainės vadove pasirinkti A.Sinclair, kuri pernai suvaidino nemažą vaidmenį sensacingame politiniame skandale, plačiai aprašytame visame pasaulyje.

D.Straussas-Kahnas gegužę buvo priverstas atsistatydinti iš TVF vadovo posto, nes buvo apkaltintas seksualiniu smurtu prieš vieno Niujorko viešbučio kambarinę. Vėliau tie kaltinimai buvo panaikinti, tačiau jį vis dar persekioja sekso skandalas Prancūzijoje.

Buvusi televizijos laidų vedėja, multimilijonierė, vertingos meno kolekcijos paveldėtoja A.Sinclair visą laiką besąlygiškai rėmė savo vyrą, apmokėjo jo didžiules išlaidas advokatams, o dabar sugrįžta į viešąjį gyvenimą.

"Interesų konflikto nėra, - sakė ji reporteriams. - Nemanau, kad tai (D.Strausso-Kahno istorija) 2012-aisiais bus viena pagrindinių naujienų, bet jeigu bus, mes ją taip ir vertinsime".

A.Sinclair ir jos vyras neseniai iškėlė bylas kelioms Prancūzijos žiniasklaidos priemonėms - dėl spėlionių apie jų santuokos būklę.

Pirmajame "Le Huffington Post" viršelyje giriama sekmadienį "sėkmingu startu" prasidėjusi socialistų kandidato Francois Hollande'o prezidentinė kampanija.

F.Hollande'as yra pagrindinis N.Sarkozy varžovas, o A.Sinclair svetainė turėtų būti kairiosios pakraipos, nors joje dirbs ir kairiosios, ir dešiniosios pakraipų skiltininkai.

Pirmajame svetainės, kurioje daugiausiai pateikiamos nuorodos į kitas žiniasklaidos priemones, numeryje nėra jokių naujienų apie D.Straussą-Kahną, kuris šiuo metu išgyvena retą atokvėpį nuo antraščių pirmuosiuose laikraščių puslapiuose. Vis dėlto netrukus jis gali būti priverstas liudyti tyrimą dėl įtariamo prostitucijos tinklo atliekantiems prancūzų pareigūnams.

Skaitytojų komentarai po pirmuoju A.Sinclair vedamuoju straipsniu atrodo rūpestingai sureguliuoti - ten yra dešimtys sveikinimo žinučių, nedaug kritikos ir jokių įžeidimų ar tiesioginių užuominų apie jos vyrą.

Vyriausiosios redaktorės pavaduotoja Johana Sabroux žurnalistams sakė, jog nebuvo jokio nurodymo šalinti D.Strausso-Kahno paminėjimus, ir tvirtino, kad moderuotojams buvo pasakyta "leisti reikšti kritiką".

Bus šalinami tik šmeižikiški ar įžeidžiami komentarai, pridūrė ji.

A.Huffington sakė, kad A.Sinclair buvo jos kandidatų į prancūziškosios svetainės redaktorius "sąrašo pradžioje".

Iš viso prancūziškojoje svetainėje dirba vos aštuoni jauni žurnalistai. Vėliau planuojama atidaryti itališką, ispanišką, brazilišką ir vokišką svetaines.

"Kiekviena moteris, jeigu ne viešajame, tai asmeniniame savo gyvenime, yra išgyvenusi nesėkmių, sunkių išmėginimų, problemų, tad ... moteris, kuri vėl išeina į areną ir užsiima tuo, kas vyksta pasaulyje, tarsi suteikia vilties ir drąsos visoms kitoms moterims", - sakė A.Huffington.

Prancūziškos svetainės dizainas ir logotipas yra tokie pat kaip amerikietiškosios, bet aiškus prancūziškas atspalvis matomas jos turinyje.

Naujoji interneto svetainė, kuri jau vadinama "Le HuffPo", yra įtakingo Prancūzijos dienraščio "Le Monde", motininės JAV kompanijos ir bankininko Matthieu Pigasse'o partnerystės vaisius. Ji pakeičia buvusią prancūzišką interaktyvią naujienų svetainę "Le Post", kuri priklausė "Le Monde".

Graikijoje gimusi A.Huffington savo amerikietišką interneto svetainę įkūrė 2005 metais, o 2011-aisiais pardavė ją interneto gigantei AOL už 315 mln. dolerių. Šiuo metu svetainė dar turi britišką ir kanadietišką versijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.