aA
Lietuvos apeliacinis teismas atmetė visus skundus dėl Kauno apygardos teismo 2009 m. liepos 27 d. nuosprendžio, kuriuo Gintarui Petrikui (gim. 1961 m.) už Investicinės Kauno holdingo kompanijos turto iššvaistymo organizavimą buvo skirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė.
Gintaras Petrikas
Gintaras Petrikas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Teismo nuomone, nuosprendis G. Petriko atžvilgiu yra teisėtas ir pagrįstas.

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė ir prokuroro apeliacinį skundą, kuriame buvo prašoma konfiskuoti G. Petriko turtą už daugiau kaip 24 mln. Lt. Teismo teigimu, konfiskuotinu turtu laikoma tik Baudžiamajame kodekse numatytos nusikalstamos veikos įrankis, priemonė ar rezultatas. Prokuroro argumentas, kad turi būti konfiskuoti G. Petriko iš nusikalstamos veiklos gauti pinigai, yra nepagrįstas, nes G. Petrikas ne pasisavino svetimą turtą, o jį iššvaistė.

Toks kaltinimas G. Petrikui buvo nurodytas kaltinajame prokuroro akte perduodant bylą nagrinėti teismui, vėliau prašymų pakeisti kaltinimą pareikšta nebuvo. Todėl nei pirmos, nei apeliacinės instancijos teismas neturėjo galimybių pasunkinti nuteistajam kaltinimo, o taip pat ir svarstyti turto konfiskavimo klausimo, nes tai draudžiama Baudžiamojo proceso kodekso normomis, reglamentuojančiomis bylos nagrinėjimo teisme ribas.

Bylos duomenimis yra patvirtinta, kad G. Petrikas organizavo daugiau kaip 24 mln. Lt indėlininkų piniginių lėšų, perduotų Investicinei Kauno holdingo kompanijai, iššvaistymą. Jis pagrįstai pripažintas kaltu, o jo nusikalstama veika kvalifikuota teisingai.

Teismas pabrėžė, kad pirmosios instancijos teisme apkaltinamasis nuosprendis G. Petrikui buvo priimtas nesuėjus senaties terminui, termino eiga buvo sustojusi nuteistajam pasislėpus nuo ikiteisminio tyrimo, be to, senaties eiga buvo nutrūkusi ir vėl pradėta skaičiuoti nuo tos dienos, kai jis padarė kitą nusikaltimą, už kurį yra nuteistas Vilniaus apygardos teismo 2010 m. vasario 22 d. įsiteisėjusiu nuosprendžiu.

Teismas nerado G. Petriko atsakomybę lengvinančių aplinkybių, o jo atsakomybę sunkina tai, kad jis nusikalstamą veiką padarė bendrininkų grupėje ir atsižvelgiant į didelę iššvaistytų lėšų vertę.

Nuosprendį apeliacine tvarka skundė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, nuteistasis G. Petrikas ir jo gynėjas. Kaip minėta, visi skundai buvo atmesti.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.