aA
Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad santykiai Rusija gali pagerėti Lietuvai atsikračius priklausomybės nuo rusiškos kilmės energetinių šaltinių.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

"Jeigu mes turėtume galimybių matyti, kad, sakykime, energetikos reikaluose stambiosios Rusijos energetikos kompanijos piktybiškai nesinaudoja savo monopolistine padėtimi, tai aš matau neblogą perspektyvą, Lietuvai ir visoms Baltijos valstybėms tampant vis laisvesnėmis energetikos reikaluose nuo priklausomybės nuo energetinių tiekimų iš Rusijos, kad tie santykiai darysis dar geresni", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak jo, geri santykiai su kaimynais yra vienas svarbiausių Lietuvos prioritetų, tačiau tai ne visuomet priklauso nuo vieno kaimyno - Lietuvos.

"Šiuo atžvilgiu didelė dalis problemų arba vienokių ar kitokių neatsakytų klausimų mūsų santykiuose su Rusijos kaimynais priklauso ir nuo Rusijos, nuo jos požiūrio į istoriją, į okupaciją, į tai, kokią žalą mūsų regionui atnešė sovietinė imperija. Labai svarbu, kad mūsų santykiai būtų dar geresni, nors jie nėra kažkuo blogi", - kalbėjo A.Kubilius.

Premjero teigimu, Lietuva "negaili jėgų" siekdama pagerinti santykius su Rusija.

Savaitraštyje "Veidas" šią savaitę paskelbtos apklausos duomenimis, 37 proc. apklaustų Lietuvos didžiųjų miestų gyventojų svarbiausiu Lietuvos užsienio politikos tikslu laiko santykių su Rusija gerinimą.

Lietuva ir Rusija neranda bendro vardiklio vadinamaisiais istorijos klausimais, kurie liečia Antrojo pasaulinio karo ir po jo sekusios sovietinės okupacijos periodą. Kaimyninės šalys praeityje ir pastaruoju metu turėjo nesutarimų dėl energetinių išteklių tiekimo ir jų kainos Lietuvai. Oficialųjį Vilnių pastaruoju metu neramina Maskvos planai Karaliaučiaus srityje dislokuoti modernias ginkluotės sistemas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusių metų pabaigoje viešėdamas Lietuvoje sakė, kad pasitikėjimo tarp Maskvos ir Vilniaus yra mažai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.