aA
Rusijos premjero Vladimiro Putino tikėtinas grįžimas į Kremlių kelia pavojų politinėms reformoms šioje šalyje, sekmadienį pareiškė žmogaus teisių organizacija "Human Rights Watch" (HRW).
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Pernai rugsėjį paskelbtas V.Putino sprendimas, kad šiemet jis sieks grįžti į prezidento postą, "meta šešėlį labai reikalingų politinių reformų perspektyvai", sakoma HRV pranešime.

Daugelis analitikų mano, jog V.Putino atėjimas į Kremlių beveik neabejotinas. Politikas, kuris 2000-2008 metais vadovavo Rusijai, o vėliau - jos vyriausybei, sieks susikeisti postais su dabartiniu prezidentu Dmitrijumi Medvedevu per kovo 4 dieną vyksiančius rinkimus.

Nors V.Putino atėjimo į valdžią legitimumas visą laiką buvo ginčijamas, jo patarėjai teigia, kad jis tebėra populiariausias politikas Rusijoje, nors pastaruoju metu buvo prasiveržę masiniai protestai prieš jo valdymą.

Tačiau Niujorke įsikūrusi HRW nurodė, jog jai kelia nerimą dažni žmogaus teisių pažeidimai Rusijoje, įskaitant pastangas numalšinti protestus po gruodžio 4 dieną įvykusių parlamento rinkimų.

"Teisė į susirinkimus tebėra probleminė Rusijoje, - nurodė žmogaus teisių aktyvistai. - Policija perdėtai naudoja jėgą ir nepagrįstai suiminėja taikius protestuotojus", - sakoma jame.

HRW taip pat peikė Rusijos vyriausybės atsisakymą registruoti naujas politines partijas prieš rinkimus praeitą gruodį, taip pat kritikavo ją dėl to, kad buvo apribota rinkimų išorinė stebėsena.

Pasak šios organizacijos, 2011 metais, kaip ir per ankstesnius rinkimus, "vyriausybę palaikančios partijos turėjo naudos ir neproporcingos galimybės naudotis žiniasklaida ir administraciniais ištekliais, dėl ko vėl buvo sukurta nekonkurencinga rinkimų aplinka."

"Agresyvus rasizmas" Rusijoje toliau stiprėjo, o žmogaus teisių gynėjams tenka dirbti vis labiau priešiškoje aplinkoje, pridūrė HRW.

Žiniasklaidos laisvė taip pat varžoma: HRW atkreipė dėmesį į žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymą 2006 metais ir oficialios informacijos, kuri rodytų, kas užsakė šią žmogžudystę, stygių.

"Kiti tyrimai dėl išpuolių prieš nepriklausomus žurnalistus buvo daugiausiai neveiksmingi", - pridūrė organizacija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.