aA
JAV sekmadienį sutiko įsileisti Jemeno prezidentą Ali Abdullah Salehą, norintį atvykti gydytis, tačiau pabrėžė, jog šis vizitas įvyktų tik su išlyga, kad jo "trukmė būtų ribota".
Ali Abdullah Salehas
Ali Abdullah Salehas
© AP/Scanpix

A.A.Salehas, kuris buvo sunkiai sužeistas per sprogdinimą prezidentūroje pernai birželį, anksčiau sekmadienį išvyko iš Jemeno į kaimyninį Omaną, kuris jis veikiausiai praleis kelias dienas prieš išvykdamas į Niujorką.

Savo šalį jis paliko kitą dieną po to, kai Jemeno parlamentas priėmė įstatymą, užtikrinantį prezidento "visišką" teisinę neliečiamybę mainais į atsistatydinimą pagal susitarimą, pasiūlytą šešiašalės Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos.

"Ali Abdullah Saleho prašymas atvykti gydytis į JAV buvo patenkintas, - nurodė JAV Valstybės departamentas. - Kaip nurodėme, vienintelis šios kelionės tikslas - medicininis gydymas, o mes tikimės, kad jis liks ribotą laiką, atitinkantį šio gydymo trukmę."

Televizijos transliuotoje atsisveikinimo kalboje, kurią A.A.Salehas pasakė likus kelioms valandoms iki išvykimo, jis nurodė keliausiantis gydytis į Jungtines Valstijas ir prašė jemeniečių atleisti dėl 33 metus trukusio valdymo trūkumų.

Dėl šios A.A.Saleho kelionės Vašingtonas gali būti kaltinamas suteikiantis prieglobstį žiauriam šalies vadovui, atsakingam už šimtų demonstrantų žūtį.

Praeitą mėnesį analitikai prognozavo, kad A.A.Salehui bus nustatytos griežtos sąlygos, kurių jis turės laikytis atvykdamas gydytis į ligoninę Niujorke. Prezidentui gali būti uždrausta duoti interviu žiniasklaidai, kad jis negalėtų stiprinti savo politinės platformos.

Kritikai nori, kad A.A.Salehas būtų patrauktas atsakomybėn dėl savo nusikaltimų, įskaitant pastangas jėga numalšinti metus trukusį sukilimą, per kurį žuvo šimtai žmonių.

69 metų lyderis buvo sunkiai sužeistas per išpuolį jo prezidentūroje, po kurio jis kelis mėnesius gydėsi Saudo Arabijoje.

Jemeno parlamentas šeštadienį taip pat priėmė įstatymą, pagal kurį A.A.Saleho ilgametis viceprezidentas Abdrabuhas Mansuras Hadi bendru sutarimu buvo iškeltas kandidatu, dalyvausiančiu vasario 21 dieną vyksiančiuose naujo prezidento rinkimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.